Catch & Release
HomeVistoursECO ToursZakelijkNieuwsVangstberichtenInformatieLinksContact
2013
2012
Vangstberichten

Uw vangstbericht hier? Mail: info@visseninsuriname.nl

Voor meer foto's "
Facebook" R&S Vissen In Suriname"

Kies in het linker menu voor de verslagen van 2012 & 2013. 

 

=====================================================================================

 


27 december
 Al Ramphal is weer in Suriname. Ruim van te voren laat hij weten dat hij wil gaan vissen. Goede vrienden Lorenzo New en Henk druiventak gaan mee. Lorenzo werkt bij de Amerikaanse ambassade en is nog 6 maanden gestationeert in Suriname. Henk woont al een jaar of 8 in Suriname en is directeur van Hedi Infra (www.hediinfra.net) Voor Al en Lorenzo is het de 3de keer dat ze meegaan met “R&S Vissen In Suriname”. Henk heeft al een aantal jaren niet gevist. Eenmaal bij het Stuwmeer blijkt het water nog verder gezakt te zijn. Dit ondanks dat het in de stad bijna dagelijks regent. Zo te zien regent het niet (genoeg) in het binnenland. Achteraf blijkt het een taaie visdag te zijn. Bij het eerste eiland hebben we al een aanbeet, echter deze wordt niet verzilvert. Henk is de minst ervaren visser maar is wel de eerste die een vis land. Een Black Piranha. Er volgen een aantal missers en dan is het Lorenzo die een Tukunari weet te landen. Helaas blijft het voor Al bij een aantal missers.Bij de "Commander"Tukunari, PeacockbassBlack Piranha


23 december
Vandaag op stap met de familie Wong. De kinderen zijn op vakantie in Su. Op verzoek organiseert: “R&S Vissen In Suriname” een week programma. Bakaaboto, Brownsberg, Berg & Dal en natuurlijk een dag varen met de “jack Sparrow”. Het varen wordt gecombineerd met een bezoek aan plantage “Rust & Werk”. In de ochtend beginnen we met een uurtje vissen. Eenmaal op “Rust & Werk” gaan de meiden paard rijden, de rest krijgt een rondleiding. Vanaf de “Tourtractor” bezichten we de landerijnen met de runderen en de garnalen kwekerij. Als we na 1,5 uur terug zijn, komen de meiden net aangereden. Mooi op tijd voor de lunch. De dag sluiten we af met een bezoek aan de “kinderboerderij” en een vaartocht terug naar leonsberg..BarbamangKaaimanCavia.


7 december
Pravir Mahabier mailt vanuit Ned dat hij naar Suriname komt. Hij wil graag vissen maar is alleen..of hij bij een trip kan aansluiten... Mark Shepherd is voor de 3de keer dit jaar in Suriname. Hij woont in Zuid Afrika en is hier voor werk. Hij wil vissen. Als ik beide heren heb opgehaald rijden we richting het stuwmeer. Eenmaal in het dorp afobaka blijkt het water verschrikkelijk laag te staan. Het valt zelfs Mark op, die voor de 3de keer mee gaat naar het Meer. Hoewel het in de stad bijna dagelijks regent merken ze er op het meer weinig van. Het is bewolkt, als we koers zetten richting de visgronden miezert het even. Dit gaat ons toch geen parten spelen??. Eenmaal op de visgronden zien we actie bij een eiland. Klein spul maar er is beweging. Op de elekrische motor driften we het eiland af..... Mark krijgt de eerste aanbeet. Een mooie splash op de Rapala Skitterpop.. helaas los..... Pravir gooit er overheen maar geen actie meer.. het wil maar niet luken met het zonnetje.. we driften verder. De heren blijven actief vissen. De poppers en proppelers worden afgewisseld met duikers. Opeens slaat Mark aan... een black Piranha komt aan boord. Na het onthaken en foto’s gaat de vis terug.  We driften verder. Het blijft bewolkt en er volgen nog een aantal Piranha’s. Vlak bij een eiland leg ik de boot vast. “This is a good spot” zegt mark. De heren vissen de omgeving af. Dit keer is het Pravir die aanslaat.. een splash.. run.. Pravir lacht.. yes eindelijk... als de vis bijna binnen is, sputert die nog één keer tegen..... de lijn valt slap.. “nee toch” in het heldere water zien we de tukunari wegzwemmen, balen. Het is inmiddels 12.00 eindelijk breekt het zonnentje echt door. Het lijkt er op dat de tukunari hierop heeft gewacht. We nemen actie waar. Pravir krijgt weer een aanbeet.. Tukunari... en los.. Mark vist aan de andere kant hij gooit in en nog geen meter naast de splash van zijn aas een tweede Splash... de tukunari duikt boven op zijn popper.. Yes!!!! Hangen... als afsluiter vangt Pravir nog een kleine Tukunari en een mooie Black piranha... al met al een bewolkte taaie dag met een mooie afsluiter..

Catch of the day: Tukunari, on Rapala Skitterpop.


Reactie van de klant:

Ik heb een fantastische dag gehad, een unieke viservaring!! Leuke vangsten, goed geregeld.
Pravir Mahabier.Bij de "Commander"Black piranhaTukunari, Peacockbass.


20, 21 en 22 november
De 2de  meerdaagsetrip van Ab de Jong en Peter Naarden gaat naar de Coppename/ Wayambo. Dit keer slapen we in het bos. Robby (kok) en Romario (lokale gids) zullen ons vergezellen. Om 04.00 vertrekken we vanuit Paramaribo. Als we bij de trailerhelling aankomen, begint het licht te worden. Het tij is al gekeerd. Met de grootste spoed maken we de boot vaarklaar en traileren maar. Op z’n “natuurlijke” trailerhelling voel ik me pas gerust als de boot te water is. Ondanks de zware belading varen we in 1,5 uur over de Coppename naar de Wayambo rivier. Als accomodatie maken we gebruik van een bestaande jagers kamp. Dit is niets meer als een frame van boomstammen waar we alleen nog maar een dekzeil overheen hoeven te trekken. Slapen in hangmatten of op stretchers. Als het kamp eenmaal staat, kan het vissen beginnen.  Het begint rustig.. als we terug zijn voor de lunch staat de teller nog op nul... Gelukkig heeft de kok gezorgd voor een Hindoestaanse maaltijd (Roti kip aardappel kouseband)..... hhmm het smaakt goed. Na z’n maaltijd valt niet te ontkomen aan een middagdutje.. s’middags zorgt Romario voor vers aas (vis). Daarna gaan we op jacht naar de Lalau. Op de monding van de Wayambo in de Coppename gaan we voor anker. Wederom blijkt het een taaie visserij te zijn. Helaas wordt een aanbeet gemist en ondanks het aantal keren verkassen, komt er geen beweging meer op de toppen. Eenmaal terug in het kamp worden we verwent met een kom Sautosoep...
In de verte is het aan het donderen... s’nacht regent het. Gelukkig staat het kamp als een huis en is het zeil waterdicht. Na het ontbijt willen we de zandbanken opzoeken. Echter er staat nog teveel water.De Coppename heeft getijde werking. We zoeken een mooie stroomnaad en beginnen met een bodem montage. Al snel volgen er aanbeten. Helaas mis... Piranha’s??? We gaan lichter vissen en landen de eerste Black Piranha’s. Ook een kleine meerval met lange voelsprieten komt aan boord. Als het water laag genoeg is zoeken we de zandbanken op. De kantjes woren afgevist met kunstaas. Wederom melden een aantal BlackPiranha’s zich. Een school Tukunari’s toont interesse in het kunstaas en dan is het over..

Robby heeft zijn best gedaan en ook nu ontkomen we niet aan een dutje. Tegen 16:00 gaan we weer het water op. Voor een kreek op de Wayambo gaan we voor anker. Als de hengels eenmaal overboord zijn is het geduldig wachten. Het duurt even en dan komen de eerste aanbeten. Ab slaat aan..Hangen...de hengel buigt mooi door. Een korte krachtige drill volgt.. als de vis uitgedrillt is, haal ik ‘m binnen met de lipgripper.. Het duurt niet lang of Peter krijgt een aanbeet. Hij wacht.. "aanslaan" roepen Ab en ik...hij wacht... “aanslaan”..  hij wacht.... en MIS... Peter kijkt ons aan:” ja, ik zat zo in de spanning..” OK.. Gelukkig krijgt hij een herkansing en dit keer slaat hij ‘m wel aan..... wederom een krachtige korte drill... 12KG op de bogagrip.. dat is een mooie... de laatste dag komen er nog een paar Lalau’s aan boord.

Catch of the trip:
Lalau, 12KG gevangen met vis


Reactie van de klant:
Het was een belevenis, een ervaring rijker alles ging vrij voorspoedig regelmatig wat vis gevangen. Het was werkelijk een heel avontuur zeker als je het nog nooit gedaan hebt.
Ab & Peter

 

Lalau, Brachyplatystoma VaillantiJagerskampLalau, Brachyplatystoma VaillantiBlack Piranha, Serrasalmus RhombeusBlack Piranha, Serrasalmus RhombeusCoppename rivier, getijde water

 

 

13,14 en 15 November
Ab de Jong en Peter Naarden plannen ver vooruit. Reeds een half jaar van de voren doen ze de reservering voor  3 dagen vissen op het Stuwmeer met overnachting op basic resort "Libidawai".. Het zijn ervaren vissers die over de hele wereld gevist hebben. Zowel met de vliegenlat als met de spinning reels. Belangrijk detail. Ab en Peter zijn 65+ en een stabiele visboot vinden ze erg belangrijk. Bij “R&S Vissen In Suriname” met de “Commander van Marcraft” zijn ze aan het juiste adres. Op dag 1 vertrekken we om 04.30 vanuit Paramaribo. Na het traileren zetten we koers richting Libi Da Wai. We gaan onze bagage afzetten en vervolgens vissen. Het blijkt allemaal makkelijker gezegd dan gedaan. Het water is zo laag dat het resort met de grootste moeite te bereiken is. Vorig jaar bij het eiland, legde ik mijn boot vast aan een boom en toen had ik nog 2 meter water onder de boot. Dezelfde boom staat nu op het droge z’n 20 meter vanaf de waterlijn.... eenmaal uitgeladen gaan we vissen. Het blijkt een taaie visdag te worden. Zowel in de ochtend als in de middag verraden de vissen zich niet. Het wordt veel werpen, ondertussen drift ik de boot langs de interessante stekken. En het heeft resultaat. Er komt Tukunari aan boord. Een midden maatje. De Tukunari is niet blij en springt zo uit de handen van Ab.
De kok van libi Da Wai zorgt voor het eten. Na het diner gaan we vroeg slapen om bij het krieken van de dag te starten. Bestemming is de oostkant van het meer. Onder ideale omstandigheden slechts een half uurtje varen. Nu doen we er een uur over. Door de huidige waterstand ziet alles er anders uit. Eilanden zijn nu bergen, ondieptes zijn eilanden, doorgangen staan nu droog. Het vissen geeft het zelfde beeld als gisteren. De vis verraad zich niet.. veel werpen en driften. Ab en Peter vangen allebei een Tukunari, maar het is een taaie visserij. Op een gegeven moment komen we aan bij een eiland, Onderwater ligt een boom dwars. Peter gooid zijn “popper” er overheen. Pop..pop..pop.. Splash... mis... pop.. Splash!!! HANGEN.... De hengel buigt tot in het handvat... en los !#$%^... Dat was een mooie... jammer.   Peter moet even bijkomen.. We blijven even hangen en vissen de omgeving uit. Nadat Peter nog een aantal keren, zonder resultaat, over de boomstronk heeft gegooid, probeerd Ab het. Hij vist met een oranje Rapala Skitterpop.... pop..pop..pop.. Splash... mis... pop..pop... Splash.. mis.. pop.. Spalsh.... HANGEN!!! Een spectaculaire dril volgt, waarbij de vis een aantal keren het luchtruim kiest. Als ik de vis schep twijfel ik.. een recordje???... net niet. 52CM....het scheelt maar 1cm... de grootste aan boord op het Stuwmeer was 1cm groter. En ik vraag me af ”is dit dezelfde vis die Peter net gehaakt had?” het lijkt er wel op....Na het meten en de foto gaat de vis terug naar waar die vandaan komt. C&R...
Op de GPS vaar ik terug naar de vaarroute. De middag en de volgende ochtend vertonen hetzelfde visbeeld. Helaas geen uitschieters meer.


Catch of the day:
Tukunari (Peacockbass) 52CM op Rapala SkitterPop.


Reactie van de klant:
Zeer aan te bevelen meerdaagse trip, prima verzorging en een zeer ervaren gids. We hebben beide internationale ervaring met vliegvissen in vele landen o.a. Chili, Mexico, Alaska enz.
Ab & PeterHou vast die vis!!Rapala SkitterpopTukunari, Peacockbass 52CM, on Rapala Skitterpop.Peacockbass, Staart afgebeten door piranha'sBlack piranha, Serrasalmus Rhombeus"Libidawai"

 

 

 

11 November
Lorenzo New werkt voor de Amerikaanse ambassade en is gestationeerd in Suriname. Hij is fervent vliegvisser en wil graag een keer naar het Stuwmeer. Shifar Abdoelaziz is student aan het ADEK en bestudeerd het milieu. Ook hij is fanatiek visser en wilt graag naar het Stuwmeer. Met een kleine omweg haal ik beide heren op. Tegen 06.30 is de boot getrailerd en zetten we koers richting de visgronden. Het is een zonnige dag, af en toe komt er een wolkje langs, het briesje is net iets teveel voor het vliegvissen.. Bij het eerste eiland beginnen we met driften. De ervaren vissers hebben weinig uitleg nodig. Shifar krijgt de eerste trike. Een Tukunari van 35cm vergrijpt zich aan de Rapala SkitterProp. Ook Lorenzo krijgt een aanbeet.... Vlak voor de boot wordt de piranha gelost.., Jammer... We driften naar het volgende eiland.... En de volgende... in een “baai” leg ik de boot vast. Mooie openplek. Daaromheen allemaal takken.. we vissen richting land. Een enorme SPLASH de Rapala SkitterProp van Shifar is weer de klos... een run... en in de takken.. @#$%^.... Vast..... we zien het kunstaas en de vis zitten op 2 meter diepte. Na een sparteling lost de vis het aas en verdwijnt als een speer. “ ik denk niet dat we die nog terug zien”.  We redden het kunstaas. We blijven nog even liggen. Lorenzo vist met een duiker de “Yo-zuri, Crystal Minnow”. Opeens krijgt hij een beuk op zijn hengel. De vis zit diep. Met enige moeite geleid hij de vis langs een aantal takken. Er volgt een sprong en een run... Topsport. Als de vis uitgedrild is schep ik de vis. “krijg nou wat... Is dit de vis die Shifar net gehaakt had??” Er zitten nog sporen van een eerdere aanbeet aan zijn bek.... het gebeurd zelden dat een tukunari 2de keer aanbijt nadat hij de haken heeft gevoeld....44CM dat is een mooie.. en er volgen nog meer. Eindstand:
Shifar: 3 x Tukunari (35,36 en 48 CM)
Lorenzo: 1x piranha en 5x Tukunari (2x klein, 43,44 en 47 CM)

 

Aas van de dag:
Rapala Skitterprop, (de grootste)
 Yo-zuri Crystal Minnow, (de meeste)

 

Reactie van de klant:
It’s a beautiful day, so let’s go fishing!
Shifar Abdoelaziz.

 

This is my second trip with Raymond, and he’s a class act! I enjoyed the fishing and can’t wait to return to Brokopondo.
Lorenzo New.

 


CatchBlack Piranha, Serrasalmus RhombeusDouble Hook-up, Peacockbass

 

 

4 November
David Nieuwenhuis is Advocaat. Voor werk is hij 5 dagen in Suriname. De zaak loopt voorspoedig en zo komt het dat hij een paar dagen vrij te besteden heeft. Als sportvisser weet hij daar wel raad mee. Een Trip naar het Stuwmeer is snel geboekt. Ondanks de huidige (lage) waterstand blijft het stuwmeer een van de mooiste locaties om te vissen. Als ik om 04.30 voorrij komt David net het hotel uitlopen. 2 uren later zetten we, na het traileren, koers richting visgronden. Het is een mooie zonnige dag. Bij het eerste eiland spotten we actie. Al Driftend vissen we het eilandje af. Het duurt even maar dan meld de eerste Tukunari zich. Een Rapala Skitter Pop kon niet worden weerstaan. Na het meten en de foto gaat de vis retour. We driften verder... als we vlakbij een “bos” komen leg ik de boot vast.  Voor ons een open plek waar zich onderwater een “berg” bevind. De Sonar geeft 5 meter diepte aan.. “perfect”.. Bij de 2de worp is het raak. Een enorme splash.. Een meter van de boot wordt de Rapala Skitter Prop van David gegrepen. Een leuke dril volgt. Davis smiled.. Z’n eerste Tukunari.... en er volgen meer... Ook Piranha staat op het verlanglijstje van David. Na het vangen van aasvisjes leggen we aan bij een grote boom. De sonar geeft 25 meter aan. Een dwarrellijntje, met livebait als aas, wordt langs de stam naar beneden gelaten. Een aanbeet volgt... tot onze verbazing komt er een Tukunari naar boven... Dat hadden we niet verwacht op 25 meter water. Uiteindelijk lukt het David om een aantal (Black) Piranha’s te vangen.

Catch of the day: tukunari, on Rapala Skitter Prop

 

Reactie van de klant:
Ik heb een TOPdag gehad! Veel gevangen in prachtige natuur met een deskundige gids. Ik kom zeker terug!
David Nieuwenhuis.

 

Tukunari, Peacockbass ,Cichla Ocellaris
Black piranha, Serrasalmus RhombeusBij de "Commander"

 


30 Oktober

Het was een taaie visserij. Uiteindelijk hadden Rob de Jong en Joris Disseldorp genoeg vis aanboord.

Lees hieronder hun reactie:

Donderdag 30 Oktober 2014 werden wij omstreeks 4:30 uur opgehaald door Raymond. Na een rit van +/- 2 uur kwamen wij bij het Brokopondomeer aan. Boot te water en op zoek naar de Toekoenari’s en de Piranha’s. Na 3 kwartier varen kwamen we bij de eilandjes aan en konden de eerste hengels uitgegooid worden tussen de onderwater bomen. De eerste aanbeet was al snel een feit. Alleen rob verspeelde deze toekoenari. Hierna was het een tijdje rustig op het gebied van vissen. Maar als de vissen niet willen bijten, kan je altijd nog genieten van de stilte en de mooie omgeving. Na het vangen van wat kleine visjes (aas voor de Piranha’s) en een lekkere Surinaamse lunch, ging de jacht weer verder. Rob had alweer beet, deze keer haalde hij wel de toekoenari binnen. Eentje van 40cm. Het kunstaas werd vervangen en we gingen over op het levend aas. De eerste Piranha vingen we al snel. Deze keer was het Joris. Een Black piranha van ongeveer 25cm. Het levend aas was erg in trek en we vingen de ene na de ander. Rond 1 uur zat het vissen erop. Spullen opgeruimd en weer terug naar huis. Raymond bedankt. Dit was een super mooie trip. Mooie vissen, Mooie omgeving en een top gids.

Groet Rob en Joris.


 
Tukunari, Peacockbass, 40cm Rapala X-rap subwalkCatch & ReleaseBlack Piranha, Livebait.

27 Oktober

Gisteren naar het Meer, vandaag naar de Monding. Tetsuya heeft er zin in. Eenmaal op het water blijken er weinig beroepsvissers(fuikvissers) actief te zijn. Bij Braamspunt beginnen we te vissen met aas uit de vriezer. De aanbeten laten niet op zich wachten, vrij snel land Tetsuya zijn eerste meerval, een kodokoe. Als een van de fuikvissers heeft opgeruimt komt hij langszij varen en ruil ik een koude cola tegen wat aas. Een goed moment om te verkassen. Voor het dorpje Pomona leg ik de boot vast in de buurt van een fuikvisser. Hier hebben we even tijd om wat te eten. De “lunchbox” is nog niet weg of Tetsuya krijgt een run op zijn hengel… een mooie Kati is zijn deel.. er komen nog een aantal kleine meervallen aanboord. Dan een RUN op de medium hengel…Tetsuya kan aan de bak… een Rog.. plakken aan de bodem… na een minuut of 15 stel ik voor de boot los te gooien maar Tetsuya wil de vis “zelf” naar binnen halen. Het is een strijd tegen vis & stroming. Na nog eens 15 minuten is Tetsuya kapot. En mijnsinziens duurt de dril nu te lang wat niet goed is voor de vis. De boot wordt losgegooid. Nu de stroming “wegvalt” geeft de vis zich snel gewonnen. Een mooie rog met een schilddoorsnede van 94cm.. Als we weer aangelegd hebben vallen de aanbeten weg. Het is lang wachten en de vermoeidheid slaat toe, Tetsuya doet een dutje..Kati, Grijze katvis

 

Rog


26 Oktober

Tetsuya Akita woont in Japan. 2 weken heeft hij uitgetrokken voor zijn vakantie in Zuid Amerika. 5 Dagen zal hij in Suriname verblijven. En er moet gevist worden. De keus valt op 2x een dagtrip. Vandaag gaan we naar het Stuwmeer. Tetsuya heeft geen idée wat voor vissoorten we gaan vangen. Als de eerste Tukunari binnenkomt is hij onder de indruk. Mooie aanbeet, mooie dril en een nog mooiere vis. Het wordt een leuke dag, genoeg aanbeten, helaas weet hij er slechts 2 te landen. Maar ook van de lossers, vaak na een “spectaculaire dril” werd genoten.


Tukunari, Peacockbass. 48cm, gevangen op een "walk the dog"

 

23 Oktober

Vandaag is de 2de dag dat Gertjan Borghuis beschikbaar heeft voor het vissen. En natuurlijk wil hij vliegvissen, en juist dat maakt de mogelijkheden rond Paramaribo beperkt. De Suriname- en Commewijne-rivier is vissen in troeble water.. Als alternatief stel ik voor op de kanalen van Paramaribo op Tarpon te gaan vissen. Eenmaal bij het water is er genoeg beweging. Helaas niet van Tarpon. We geven onze ogen goed de kost. Verschillende spots doen we aan. We spreken lokale hengelaars.. een aantal van hen staat gericht te hengelen op tarpon. Het is slap.. in totaal hebben we 2 visuals. Helaas geen vis. Het is jammer dat het “tarponvijver” gesloten is. Tot 2 jaar geleden heb ik daar leuk gevangen. Van Gertjan heb ik nog een aantal tips en tricks gekregen. Deze ochtend heb IK aan mijn techniek kunnen werken. Helemaal top Gertjan.


Werpen op een "visual"Het water af turen voor "beweging".
 

19 Oktober


Fly-fishing in Suriname. Ruim 2 maanden van te voren mailt Gertjan Borghuis dat hij naar Suriname komt. Hij moet in de avonden en in het weekend werken, maar vindt toch nog 2 dagen om te vissen. En hij is fervent vliegvisser... OK.. Ik heb wel een beginnerssetje voor het vliegvissen maar dat is ook alles. Heb geen materiaal en een heel klein beetje ervaring. Voor Gertjan geen probleem. Hij heeft zijn eigen materiaal mee. De gids moet hem slechts brengen daar waar de vis zit. 19 Oktober wordt geprikt voor een dag op het stuwmeer. Een week van te voren mailt Mark Shepherd. Hij is weer in Suriname voor werk en wilt graag een dag gaan vissen. Ook Mark is een fervent vliegvisser. Jammer genoeg kon hij dit keer zijn visspullen niet meenemen. Hij maakt graag gebruik van mijn hengels. En zo kan ik beide heren meenemen op 1 trip. Alles staat klaar en dan belt Pieter de Bruijn. Ja Raymond, ik ben weer in Suriname. Heb je toevallig dit weekend een trip naar het meer? Ook Pieter is een fervent vliegvisser, hij heeft zijn spullen bij zich en heeft al eens op het meer gevist. Na overleg met de andere heren sluit Pieter zich aan voor de 19de.  Een gelukje voor mij, ze verblijven alle 3 in Torarica.
Om 04.30 worden de heren opgehaald. Als we om 06.00 bij het meer zijn wordt er getrailerd en koers gezet naar de visgronden. Ternminste bijna.. vanwege de (lage) waterstand vaar ik met een grote boog naar de visgronden. Uiteindelijk zijn we niet meer tijd kwijt omdat ik gewoon kan doorvaren. Vliegvissen is nieuw voor mij dus eerst techniek bepalen met de heren. Vanaf een eiland, vanaf de boot, wadend en driftend. Marc is de enige die met Poppers vist, hij is ook de eerste die een vis land (geen foto) Pieter heeft een aantal aanbeten en Gertjan verspeelt een vlieg. Als we van het ene eiland naar de volgende eiland varen wordt het ondiep. Het water is glashelder en minder als 1,5 meter diep. Drie Tukunari’s komen lanszij zwemmen. Iedereen zit te genieten van het aanzicht. “wauw, wat een mooie vissen”. “gooi er op’ zeg ik.. Pieter staat op en gooit in... aanbeet.. mis.... nog een keer...aanbeet.. weer mis.. “wacht 2 seconden met aanslaan”.. aanbeet.... 1..2... HANGEN!!!.. Het is de grootste van de 3.. Wat is het mooi, een dril op een vliegenhengel. De vis wordt “moe” gestreden. Als Pieter het aangeeft schep ik de vis... 50CM op de meetlaat. En dat op de vlieg gevangen.. wat een mooie visserij.. We doen nog een aantal eilanden aan. Eindstand van de dag Mark (vissend met poppers) 2 Tukunari’s geland, Gertjan 1 Tukunari geland (aantal missers) en Pieter 4 tukunari’s geland (flink aantal missers).
Voormij een nieuwe ervaring.. wat een mooie sport met de vlieghengel op de Tukunari..


Catch of the day: Tukunari 50CM caught on a fly

Aas van de dag: Vlieg (fly)

Reactie van de klant:

Heb een pracht dag vliegvissen op Tukunari op Het Meer gehad!
Raymond is een professionele gids, erg klantgericht, maar belangrijker dan dat;
weet de vis te vinden.

Pieter de Bruijn

Raymond is een hele plezierige, leuke gids!

Gertjan Borghuis.Vliegvissen vanaf een eilandTukunari, Peacockbass 50cm, caught on the fly.Bij de "Commander"

 

14 Oktober

Ver voor zijn vakantie stuurt Reggie Doekhie een mail om te laten weten dat hij komt. Hij wilt vissen. In Nederland heeft Reggie zich gespecialiseerd op de Zeebaars. Het Europoort gebied en de pier van Hoek van Holland zijn zijn jachtgebied. Eenmaal in Su neemt hij contact op. Als ik bij hem langs ga, laat hij mij zijn arsenaal zien..... ik raak onder de indruk... OK.. het rubber-kunstaas gebruik ik niet vanwege de Piranha’s maar het ziet er allemaal goed voorbereid uit. Sandra, Nitana en Marlon gaan mee op de trip. Als ik om 04.20 kom voorrijden zijn ze nog bezig in te pakken. Om 06.00 zijn we bij het Meer. Het water staat erg laag. Als we de baai uit varen blijkt er een vervelende deining te staan, haaks op onze route. Sandra die links achterin zit reik ik een poncho aan. Hoe meer buis water ze krijgt te verwerken, hoe harder Sandra moet lachen. Het aanbod om voorin te zitten slaat ze af. Eenmaal bij de eilanden beginnen de heren te vissen. Het is Reggie die eerste vis aanslaat, een Tukunari. Terwijl de vis tegen sputterd roep Reggie een van de dames om het over te nemen. Vlak voor de boot spuugt de tukunari het aas.. Reggie kijkt mij verbaasd aan.. :”Ja Reggie, Tukunari staat er bekend om dat ze het aas spugen...” “lijn strak houden, uitdrillen en direct binnenhalen” is het advies. Marlon slaat de 2de Tukunari aan.. en los... Dat begint goed, we zijn net 10 minuten bezig. Ondertussen heeft Reggie zijn vijl te voorschijn gehaald. Voor de rest van de dag vist hij met geslepen haken..

Op verzoek vissen we afwisselend vanaf de boot en vanaf een eiland. Marlon is het die de eerste vis land. Een kleine tukunari. Reggie vangt een “mooie” Black piranha. Vanaf een eiland weet Nitana een Tukunari te verleiden.. En bij Sandra volgt een misser.. Voordat we terug gaan doen we nog één eiland aan. Ik zet ze aan de ene kant af, vaar om het eiland om ze daar weer op te pikken. Terwijl ik om vaar, een hoop tumult op het eiland. “Wat gebeurd er??”. Als ik dichterbij kom tref ik het volgende. Nita’s hengel zit vast in een boomstronk (in het water). Reggie heeft een pruik in de lijn en Marlon heeft zich net ontdaan van een knoop. Ze wijzen “er zit hier een school tukunari.. er zitten grote tussen”. Ik gooi een hengeltje met livebait uit en wacht..... ondertussen drift ik verder. Net als ik wil ophalen om Nitana’s lijn los te maken een BEUK om mijn hengel... slip giert.. Ik wil de hengel aan Sandra, die aanboord is gebleven, geven maar de vis zwemt door Nitana’s lijn... als ik de lijn weer vrij heb zwemt de vis zich vast achter een boomstronk.. !@@#$$%%^... Lijn strak houden en er naartoe driften.. het lukt, ik krijg de vis los en na nog 2 runs geeft de vis het op.....48cm op de meetlat...
Als eenmaal iedereen weer aanboord is is het tijd om te gaan.. OK.. nog een kwartiertje dan. En er wordt nog een tukunari uit de school geplukt..

Een uur later als gepland, zijn we weer in de stad.

Catch of the day: Tukunari/ Peacockbaas, 48CM op Livebait.


Reactie van de klant:

Fantastische trip; voor herhaling vatbaar. Aan te bevelen voor een ieder die van vissen houdt en/of het stuwmeer wilt beleven.
Reggie, Sandra,Marlon & Nitana.


Goodluck kissing.. Tukunari/ PeacockbassTukunari, Peacockbass 48cm on live baitBij de "Commander"


 

10 Oktober

Terwijl we terug varen vanaf de Wayambo (zie vorig verslag) kijkt dig mij aan.. “wat doe je morgen?”. “Opruimen en boot wassen” zeg ik. “Ik wil morgen gaan vissen, dan kan je de boot zaterdag wassen”. En zo is de volgende trip naar de monding snel geregeld. Dig & Maryn zijn in een winning mood. Het duurt niet lang of de eerste vissen komen aanboord. Als de eerste Rog wordt geland grijnst Dig van oor tot oor. Bij zijn vorige trip naar de monding waren er geen roggen gevangen. Maryn maakt het plaatsje compleet door de 2de Rog en een mooie Meerval te landen.


Catch of the day: Kati

Aas van de dag: garnalen en vis
Bij de "Commander"Kati, Arius Spp


Beet..7,8,9 Oktober

Vanuit Curacao boekt Dig v/d Slikke een 3daagse trip Kustvissen. Bij zijn vorige bezoek aan Suriname had hij 1 dag op de monding gevist en dat was goed bevallen. Helaas loopt het nu anders. 2 dagen voor vertrek meldt de kok zich ziek..Balen in mijn 1-tje kan ik de trip niet doen en op z’n korte termijn heb ik geen andere kok. Wat te doen?? Als alternatief gaan we naar de Wayambo. Hier woont de kok op locatie. Er is ook een lokale (indiaanse) gids beschikbaar. Het enige is langere reistijden en natuurlijk andere vissoorten. Dig is samen met zoon Marijn. Dag van vertrek worden de heren om 03.30 door de taxi opgehaald en naar het vertrekpunt gebracht. Voordat we bij de trailerhelling zijn is het 06.00. Het begint licht te worden. Vlot wordt er getrailerd en koers gezet richting wayambo. Zo s’ochtends vroeg, met 40KM over het water, toch wel koud... Ruben (de gids) kijkt verbaasd als we aankomen. Het is 08.30 en hij had ons nog niet verwacht. Ook de gasten zijn onder de indruk. Ze kijken even goed om zich heen en nemen de locatie in zich op. We slapen in het (indianen)dorp, hebben een traditioneel kamp tot onze beschikking en uitzicht op de rivier. Na het uitladen gaan we het water op. Vissen, daar zijn we voor gekomen. In een buitenbocht van de rivier gaan we voor anker. Monding van een kreek, mooie stroomnaad en beweging op de fishfinder. Ruben snijd het aas (vis) terwijl ik de hengels gereed maak. Dig en Maryn kunnen aan de slag. Het begint rustig.. een aantal voorzichtige aanbeten.. en dan slaat Maryn aan. De Medium Heavy hengel buigt mooi door. En na een korte dril land Maryn zijn eerste vis in SU. Het is een Lalau (Brachyplatystoma Vaillanti). Volgens Ruben is het de kleine soort. Deze wordt niet zo groot als op de Corantijnrivier. Maar deze mag er wezen.. Daarna wordt het stil. We verleggen een keer.. vanuit de kreek komt een kano met 3 indianen aan boord. Het water staat tot het randje. Als ze langzij varen blijkt dat ze Anjoemara (wolfsvis) hebben gevangen en een Pacira hebben geschoten. Helaas is de kreek te smal voor de Commander en Ruben geeft aan dat het geen “hengel” locatie is vanwege de boomstronken enz.

Als we om 13.00 terug zijn in het kamp heeft Ester (de kokkin) voor de lunch gezorgd. Na het middag dutje gaan we weer het water op. We doen een andere kreek aan. Als de hengels uitstaan betrekt het en begint het te regen. Dit lijkt het startsein te zijn. Binnen een korte tijd vangen we een aantal Lalau’s waarvan de grootste 84cm. Ook een flinke Black Piranha komt even aan boord. Met een tevreden gevoel keren we terug naar het kamp. Voor het slapen gaan zitten we bij het kampvuur na te genieten van de lange dag.
S’ochtends om 06.00 wordt Maryn gewekt door Ruben. Of hij meegaat om aas te vangen, en dat op zijn indiaans..... Smalle (wankele) kano, een lange twijg (2 meter) een langere lijn met een klein haakje en dan de rivier afdrijven. Maryn gaat graag mee, alleen het tegen de stroming terug roeien beviel minder goed...Dig en Marijn hebben niet eerder met kunstaas gevist, vandaag doen ze hun eerste ervaring op als we de pericakreek af vissen. En ze raken enthousiast. Piranha, Tukunari en Dagoevisie komen aan boord. “Dat was toch wel leuk”.. Wederom heeft Ester voor een perfecte lunch gezorgd. Als we deze op hebben en de zon s’middags begint te zakken gaan we terug naar de kreek van gisteren. Zal het vandaag weer zo goed zijn?? Het begint rustig.... Moeten we verkassen??... En dan een aanbeet op de dwarrel lijn van Maryn.. en los.. als de lijn boven is blijkt de haak, haaks te zijn verbogen....hhmmm.
Vandaag blijven we vissen tot in het donker. En de vissen laten zich zien, regelmatig volgen er aanbeten. Diverse Lalau’s komen voor even aanboord van de “Commander”. De grootste van de dag meet 85cm.. In het donker varen we terug naar het kamp. De laatste dag staat in het teken van vertrek. Maar eerst wordt er s’ochtends gevist. Maryn weet nog een kleine Lalau te haken. Daarna is het Lunchen, Inpakken en terug naar de bewoonde wereld... Het was weer een leuke trip met verblijf in het gastvrije Corneliskondre. De gasten waren dik tevreden over het vissen en het eten. 

Catch of the trip: Lalau, Brachyplatystoma Vaillanti, 85CM

Aas van de dag: Vis

Reactie van de klant:
Een bestemming ver weg van alles met mmooie visspots waar je ook wat grotere exemplaren kan vangen. het verblijf in het indianendorp is zeker de moeite waard.
Dig en Marijn v/d Slikke
@Corneliskondre met Ruben en Esther


Aasvisjes vangenLalau ,Brachyplatytoma vaillantiLalau ,Brachyplatytoma vaillantiAccomodatie, met RiverviewDagoe visie.....Tukunari, PeacockbassBij het KampvuurBlack Piranha


1 Oktober

Het is de 2de keer dat Vik en Barend meegaan met R&S Vissen In Suriname. De Monding was goed bevallen maar nu willen ze naar het Stuwmeer. De Dames gaan mee. Gabriella houd wel van een beetje avontuur. Roos heeft afgelopen 30 jaar niet meer in een boot gezeten. Na een traumatische vaartocht heeft ze zichzelf belooft NOOIT meer in een boot te stappen.. Tot vandaag… Om 04.30 haal ik ze op. Bij Roos is de spanning te voelen. Voordat we in de boot zitten maken we tot 5x toe een pitstop voor haar. Eenmaal aanboord valt de spanning weg, de stabiliteit van de “commander” bevalt Roos wel, daarnaast is het rustig weer. Als we de baai uitvaren genieten ze allen van het weidse uitzicht, de Bergen in de verte en de boomtoppen die uit het water steken…. Het Stuwmeer blijft een indrukwekkende omgeving.
Op een gegeven moment is Roos zo ontspannen dat er nog wordt gezwommen. :”volgende keer weer” zegt Roos aan het eind van de trip.
Ohja.. er werd ook nog gevist.. en gevangen.

Catch of the day:         Tukunari op “firetiger” propeller
Domper van de dag:   Per heden blijkt de trailerhelling van Suralco te zijn gesloten.. Uitgeweken naar het dorp..

Reactie van de Kant:
Boven verwachting. een hele fijne dag.
Roos.

Tukunari, Peacockbass, Cichla Ocellaris
 

 

Tukunari, Peacockbass, Cichla Ocellaris

  

Aan boord van de Commander 

 

 

23 september

Vik & Barend zijn op vakantie in Suriname. Ze willen graag een dag vissen en hun keus valt op de monding. Na het traileren zetten we koers richting Pomona. Ondanks dat er stroming is (bijna springtij) zijn er weinig beroepsvissers op het water.. Bij een van de hen halen we vers aas… Volgens hem wordt er weinig gevangen vandaar dat er weinig vissers zijn. Hhmmm.. dat zijn geen goede voortekenen. In de buurt van de fuikvisser gaan de lijnen overboard. Gelukkig duurt het niet lang en worden de eerste vissen gevangen.. Kodokoe…. En er volgen meer.. op een gegeven moment slaat Vik aan. Dat voelt duidelijk groter aan. Het wordt de grootste van de dag een grijze katvis van 79 cm.. Als de stroming er uit gaat, verkassen we richting Margretha. Het is nu een stuk rustiger.. maar toch volgen er weer aanbeten. Nu is het Barend die iets groots aanslaat. De slip gilt het uit en .. lijnbreuk.. helaas. Altijd een risico als je met licht material vist. Gelukkig krijgt hij een herkansing op de zware hengel.. en deze mag er zijn.. een bijzondere vangt. Een Lalau.

Catch of the day: lalau
Aas van de dag: garnalen/ vis.Grijze katvis, Arius sppNice catchBij de Commander.

 

 

14 september

Rachidi ving op 30 augustus de “catch of the day”. Een Rog met een schilddoorsnede van 115cm. Dat smaakte naar meer. Natuurlijk gaat hij niet alleen. De collega’s van het werk gaan mee.. en of het goed is als er een BBQ mee gaat. Geen problem. Dat kan makkelijk op de Jack Sparrow. Het wordt een leuke ontspannen dag op de Jack Sparrow. Genoeg vis, geen echte uitschieters. 

 

 

Aboard the Jack Sparrow 

 

 

 

BBQ aboard the Jack Sparrow 

 

 Barbamang, Bagre bagre 


 

13 september

 

Het vissen op de monding was Harvey Bijnaar goed bevallen. Hij en collega’s Ian en Karl willen ook graag een keer op zee vissen. Alle voorbereidingen worden genomen. Het MAS wordt ingelicht, GPS-coordinaten van wrakken worden opgezocht. En dan is het zover. Als we Braamspunt passeren zetten we koers naar het oosten. Er staat een vervelende golfslag. De jack Sparrow houdt zich goed…. Zolang het gas er op staat. Als we langzamer gaan trollen doen we dat tegen de stroom in, desondanks is het een vervelend deining. Niet iedereen kan daar tegen en we besluiten terug te gaan. Maar als je al 1,5 uur hebt gevaren duurt het minimaal net zo lang terug. Het is alleen geen pretje als je moet keren en de golven staan dwars op de boot. Gelukkig houd de Jack Sparrow zich goed. Eenmaal binnen, vissen we de laatste uren ter hoogte van Margretha. De beste vistijd waren we op zee.. Maar er komt vis aanboord. Ian weet zelfs een Lalau van 70 CM te vangen.

Catch of the day: Lalau aboard the Jack SparrowLalau,Brachyplatystoma Vaillanti
Seasick...

 

30 augustus.

Harvey Bijnaar is health Safety Environment & Security Officer bij een olie maatschappij. Met hem zijn er een aantal collega’s gek op vissen. Reeds eerder hebben zij een vistocht gemaakt op de Suriname rivier. Maar nu kiezen zij voor R&S Vissen in Suriname. En zoals het hoort.... Safety first.  
Op naar de monding met de Jack Sparrow. Ian, Rachidi, Chris en lorenzo hebben zich aangesloten bij Harvey. Op verzoek varen we eerst naar Braamspunt. De heren willen een wandeling maken op de landtong. Dat kan,  helaas is er niet veel tijd vanwege het getij..Als iedereen weer aanboord kan het vissen beginnen.
In de buurt van de landtong gaat het anker overboord. De ervaren vissers hebben weinig instructie nodig. Het is Ian die de eerste vis vangt. Het is een kleine kodokoe (meerval), maar zo te horen al aardig in de buurt van de grootste vis gevangen tijdens de vorige trip... OK...
Het duurt niet lang of ook de andere heren vangen vis.. Als de fuikvissers beginnen op te ruimen, scoren we vers aas bij hen. Kijken of we ook iets anders kunnen vangen. Het anker wordt gelicht en na een 30 minutjes varen, voor Pomona, wordt er weer geankerd. Zoals verwacht is het hier rustiger. Maar wat er gevangen wordt is wel groter.. Hier meld zich ook de eerste rog... als het stiller wordt met de aanbeten verkassen we weer. We spotten een locatie met veel actie.. volgens duiken en fuikvissers zijn nog actief. Er wordt opnieuw geankerd. En het duurt niet lang of de eerste vissen melden zich. Het is een rog... en weer een.... en nu 2 tegelijk...en weer een rog... het is een waar roggen feest. Iedereen vangt wel een rog. En soms wel 2. Als er besloten wordt dat het genoeg is en we nog 5 minuten vissen, krijgt Rachidi een flinke aanbeet. De vis giert door de slip en vervolgs plakken aan de bodem.. een Rog..deze voelt duidelijk groter aan dan de vorige roggen. Iedere keer als Rachidi de rog dicht bij de boot heeft gaat deze er weer vandoor.. Het duurd zeker 15 minuten voordat we de vis voor het eerst zien... wow.. inderdaat een Rog van Formaat. Als de rog eindelijk aan boord is blijkt deze een schilddoorsnede te hebben van 115cm....


Aas van de dag: Vis

Catch of the day: Rog, 115cm schilddoorsnede
Braamspunt. First CatchCatch of the day, stingray, 115CM body lengthWith the Jack Sparrow

 

27 augustus

De kids hebben vakantie. Een mooie gelegenheid voor Jerrel Gauri (
www.ducorent.com) om iets leuks te doen met de kids Duncan en Collin. De keus valt op 2 dagen Stuwmeer met overnachting op Matu-island. Neef Faisel Abdoel gaat gezellig mee. Ophaaltijd 04.30 is iets te veel van het goede dus spreken we iets later af, dat het tenkoste van de vistijd gaat is geen probleem. Eenmaal bij het Stuwmeer wordt er vlot getrailerd en koers gezet richting de eilanden.
Bij het eerste eiland: “zullen we eerst ontbijten?”.. dat is goed. Ik zet de jongens aan het vissen. Terwijl de heren nog aan het eten zijn, krijgt Collin de eerste aanbeet. Een flinke Spalsh naast de boot... “wat was dat?”... Tukunari dus...
 Helaas haakt Collin de vis niet. Het ontbijt is HAP SLIK WEG en iedereen begint te vissen. De eerste vis is voor Jerrel, Piranha. Na wat “goodluck kissing” en foto’s gaat de vis terug naar zijn huis. Bij het volgende eiland ligt een mooie strand.. de heren willen vanaf het strand vissen. Terwijl ik Duncan begeleid gaan de heren hun gang. Tot 2x toe weet Duncan een Tukunari te haken de eerste keer schrikt hij en laat de lijn slap vallen. Het aas wordt uitgespuugd. De 2dex springt de Tukunari en lost het aas..... !@#$ censur censur !@#$ .... eenmaal terug bij de boot wordt er gezwommen en livebait gevangen.

Op naar het volgende eiland. Voor een mooie inham met struiken in het water leg ik de boot vast. De Poppers, Proppelers, walk the dog en duikers gaan overboord..Het blijft even stil. En dan.. een flinke splash op de proppeler van Duncan. Jump.... duik....Jump ... Hij Hangt!!. Een Mooie Tukunari!!
Ook Collin komt aan zijn trekken... een Piranha is zijn deel. Het wordt tijd voor de lunch.. op naar Matu-island.. Onder de indruk zijn ze.. een mooie locatie, gastvrijheid en lekker eten. Midden in de Jungle en toch voor een airco-kamer kunnen kiezen..
S’middags wordt er nog gevist. Vanaf een eiland wordt er Tukunari en Piranha gevangen.
De volgende dag wordt er op het gemakie opgestaan en ontbeten. Tegen 09.00 gaan we weer het water op. het is een mooie dag met gelijke visserij als gisteren. Wederom weet Duncan de grootste van de dag te vangen. Als het tegen 12.00 te heet wordt, stoppen we OP een onderwatergelopen eiland. De sonar geeft een diepte aan van 1 meter. We stappen uit en ...er wordt nog even heerlijk gezwommen. Vervolgens terug naar Matu, voor de Lunch, en door naar Paramaribo..

Aas van de dag: Proppeler (firetiger)

 

Goodluck-kissingPiranhavissen vanaf het strandaasvis vangenTukunari, Peacockbassbij Commander

 

1 Augustus

Familie Soekhan op trip naar Matu-island. 2 dagen ontspanning op het Stuwmeer. Natuurlijk wordt er ook gevist. Zowel op dag 1 als dag 2 blijkt het een taaie visserij te zijn. Desondanks weet Ronald een aantal Tukunari’s te haken. Eenmaal op Matu wordt er genoten van de gastvrijheid en de ambiance. Het is een ontspannende omgeving met lodges die zijn gemaakt van hout uit het stuwmeer. Er kan gezwommen worden in het meer of in de 2 zwembaden. Al met al een heerlijk familie uitje.

Aas van de dag: Rapala Skitter Walk

 
Bij de CommanderMatu-island


Tukunari, Peacockbass.
 

31 juli

Vandaag op pad met Rik Bijveld en Ronald Soekhan. Beide zijn 3 weken op vakantie in Su. Voor Rik zijn het de laatste dagen en voor Ronald nog een dag of 10 te gaan. Rik heeft al diverse tours gedaan en veel van Su gezien. Nu was het tijd om te gaan vissen. Als ik om 06.00 kom voorrijden staat Rik al klaar. Na het traileren zetten we koers naar de monding. De stroming zit er nog niet helemaal in. Zoals verwacht begint het dan ook rustig. Hoe harder het gaat stromen hoe beter de vangsten worden. Verschillende meervallen komen boven water, Kodokoe, Barbamang, Kopila enz.. het formaat is ongeveer hetzelfde of kleiner. Na een kleine 2 uur vissen besluit ik te verkassen. Bij een fuikvisser halen we vers aas en in zijn omgeving gaan de lijnen weer overboord. En het duurd niet lang of de toppen staan weer te dansen...
De buit bestaat wederom uit hetzelfde formaat meervallen. Zullen we verkassen? Kijken of we ook iets anders kunnen vangen? Zowel Rik als Ronald vinden dat een goed plan. Voor pomona leg ik aan achter een van de fuiken. De Heavy hengels worden beaasd met vis en de Medium hengels krijgen garnalen. Als alle hengels in de steunen staan gebeurd het. Een run op de medium hengel van Ronald. De slip giert het uit. Ronald kijkt mij geschrokken aan. Wil jij deze nemen??. Terwijl ik de hengel uit de steun haal, kijk ik Rik aan; “Deze is voor jou”...  met veel geduld drilt Rik de Rog uit. Een mooie vangst.. na de Foto’s wordt de rog gereleased. Dit was het startsein er volgen nog 3 runs. Waarvan een hele mooie Koemkoema (meerval).

Reactie van de klant:
Op een van de laatste dagen van mijn 3-weekse vakantie wezen vissen met R&S. Het was een topdag met veel vis waaronder 2 mooie roggen en 1 grote meerval van 95cm en 20 pond. Bedankt voor alles! 
Rik Bijveld

 

Kati, Arius sp


Rog, Dasyatidae spp.

 

Koemakoema, Arius Couma 


29 juli

De liefde bracht Radjin Kanhai terug naar Suriname. Sinds enkele maanden is hij werkzaam bij “Vast en Beter wonen NV” (
www.vastenbeterwonen.net). Als goede vriend en ex-werkgever Minne Dolstra (www.sportbedrijf-drachten.nl) hem komt opzoeken, zorgt Radjin voor een afwisselende programma. Een dagje varen en vissen op het Stuwmeer hoort daar natuurlijk bij. De kinderen van Minne zijn mee. Laura heeft nog nooit gevist en Rob had al wat ervaring. Het werd een prachtige dag met 4 Tukunari’s (40cm,47cm,48cm & 50cm) en meerdere Piranha’s. Los van het vissen is het Stuwmeer een indrukwekkende omgeving met weidse uitzichten en boven het water uitstekende boomtoppen.. Lees hieronder de reactie van de klant.

Reactie van de klant:
Zelfs als onervarenvisser kon ik vissen vangen! Super leuke ervaring in een prachtige omgeving zeker een aanrader.
Toekoenari en piranha’s gevangen na uitdagende gevechten.


Laura, Rob, Minne Dolstra en Radjin Kanhai


Aas van de dag: Rapala Skitter Walk
Catch of the day: Tukunari 50cm

 

Bij de Commander


Tukunari, PeacockbassPiranha
 

26 juli

Kim & Ton van Printwise (
www.printwisesur.com) hebben bezoek uit Nederland. Sylvia en Bert zijn na hun 1ste bezoek verliefd op Suriname. Nu zijn ze op orientatie voor mogelijkheden in de toekomst. Een dgje genieten van de natuur en vissen hoort daarbij. Op naar het Suwmeer.
Kim, Ton en Bert zijn ervaren vissers. Maar met kunstaas vissen hebben ze nog niet zo vaak gedaan. Kim heeft een voorkeur voor bait. Sylvia heeft nog nooit gevist....
Eenmaal bij het meer blijkt het water aardig woelig te zijn... na een barre tocht komen we aan bij het eerste eiland. Terwijl Ton en ik bait vangen gaan Kim en Bert aan de slag. Hier heeft kim haar eerste aanbeet. Sylvia begint voorzichtig te vissen met livebait.
We driften verder. Er volgen aanbeten... helaas mis... De wind maakt het niet makkelijker. De lijn wordt regelmatig in een boomstronk/ tak gewaaid. Al driftend vissen we het eiland af. Er wordt geen jagende Tukunari gespot maar toch volgen er een aantal missers....Opeens is het raak bij Kim een Piranha heeft het Livebait gepakt...Bij het volgende eiland zien we actie. Bert gooid zijn Popper er op..... een grote splash volgt ..Bert schrikt.... Helaas mis... De Tukunari heeft zich verplaatst net buiten werp bereik. Toch doet Ton een poging en de Tukunari volgt zijn Popper tot aan de boot. Echter de lijn loopt in een stronk en Ton is genootzaak de popper uit het water te tillen. De Tukunari maakt een aantal rondje om de stronk waar popper vast zat.. “ hij Jaagt, hij jaagt, ingooien jullie” roep ik. Kim en Sylvia gooien hun aas in.. De Tukunari schiet weg bij de stronk, in de richting van het aas van de dames...... HANGEN!!!!! SYLVIA heeft BEET!!! Een mooie Tukunari.. Haar eerste vis ooit!!!.. Met een bigsmile staat Sylvia op de foto.. het is inmiddels tijd geworden om richting dam te varen. Voordat we dat doen vissen we nog een eiland(je) af. En hier mag Kim de dag afsluiten met een mooie Tukunari.. helaas voor de heren, geen vis vandaag.


Aas van de dag: Livebait

Catch of the day: Tukunari

Reactie van de klant: Zeker een aanrader.
Sylvia, Bert, Kim & Ton.

 

Bij de CommanderTukunari/ PeacockbassEerste vis ooit. Tukunari/ Peacockbass 

25 juli

Sinds een jaar woont KNO-arts Jim Bean in Suriname. Tom, Justin, Gabriella en Rachelle zijn over uit Nederland en ze willen graag een dagje ontspannen op het water en vissen. De keus valt op de Familie-vistrip met de Jack Sparrow. Voor een gemelleerd gezelschap is de Jack Sparrow zeer geschikt. Met z’n 13 meter lengte en breedte van 3.5 m is deze zeer stabiel, de grote zonnedak, eethoek lounge bank, keukentje en toilet maken de boot compleet. Om 06.00 worden de familie opgehaald door de taxi.
Te leonsberg worden ze met koffie ontvangen op de Jack Sparrow. Er wordt koers gezet naar Pomona. Bij een lokale fuikvisser wordt vers aas gehaald en dan kan het vissen beginnen. “zijn dat dolfijnen?”.. yes dat zijn ze.. het zijn meerdere kleine groepen en ombeurten komen ze de boot begroeten. Er wordt duidelijk genoten van dit schouwspel. Ondertussen wordt er gevist.. en gevangen...verschillende meerval soorten komen aan boord waaronder 2 mooie Kopila’s (Arius Proops).. De dolfijnen zijn de heletijd aanwezig totdat een “gespecialiseerde” dolfijnentour langs komt.. ze hebben een fluitje bij zich en er wordt flink op geblazen, binnen een mom van tijd zijn de dolfijnen weg.... wij hebben ze in iedergeval gezien..
Als de troming weg valt verminderen ook de vangsten. Mooie tijd om te lunchen. De stuurman bereid zijn specialiteit.. “verse gebakken vis”. En van de hangmat wordt optimaal gebruik gemaakt..helaas geen roggen vandaag desondanks een mooie dag op het water.

Aas van de dag: vis
Catch of the day: Kopila (Arius Proops)

Reactie van de klant: Aantebevelen.


Jim BeanKoffie staat klaar op de Jack Sparrow.Kopila, Arius ProopsRelaxen in de hangmat
22 juli

Familie Take is voor 10 dagen in Suriname. Pa moet nog een aantal dagen werken. Ma, dochter en de 2 jongens vermaken zich prima met verschillende tours. Maar de jongens hebben een wens....Ze willen Piranha vangen.. voor de dames is een hele visdag teveel van het goede..
En zo komt het dat Auke (18) en Jelke (16) op pad gaan met R&S Vissen In Suriname..Als ik om 04.00 kom voorrijden staan ze al buiten.  De rit, het traileren enz. alles verloopt soepeltjes en tegen 07.00 komen we aan bij het eerste eiland. Verschillende duikers gaan overboord en driftend vissen we een aantal locaties af. Het blijft stil... Samen met Jelke vang ik, in een netje, een aantal aasvisjes. Vervolgens varen we het openwater op. Bij een boom leggen we aan. De dieptemeter geeft 25 meter aan. We varieren met Livebait, pilkers en Lepels.. en het heeft resultaat. BEET.. een leuke dril vanuit de diepte.. Verassing.... Tukunari!! (En geen Piranha) 42cm dat is een mooie maat. En dan gaat het los. Het doel wordt bereikt.. de een na de ander Piranha ziet voor even de binnenkant van de Commander...


Aas van de dag: Lepels

Catch of the day: Black Piranha

Reactie van de klant:
Het was een erg leuke dag. Alles is top: de boot, de gids, de locatie; Keurig! Een ervaring om nooit te vergeten. Zeker een aanrader!

Auke & JelkeBij de CommanderBlack Piranha, Serrasalmus RhombeusTukunari (Peacockbass), Cichla Ocellaris. 42cm


19 juli

Vandaag op stap met Karl Cane en John O’Sulivan. De collega’s werken in de olie-industrie en zijn voor een project 1 tot 2 jaren in Suriname. Naast werken willen ze ook genieten van de natuur.. en vissen hoort daarbij. Thuis in England & Ierland gaan ze regelmatig op pad. En nu in Suriname. De Monding is de bestemming. Het werd een ontspannen dagje met genoeg vis, helaas geen uitschieters..


Aas van de dag: visRog, Dasyatidae spp.Kopila, Arius ProopsBij de Commander


7 & 8 juli


Al Ramphal, een gepensioneerde architect, is weer in Suriname, 30 november 2013 waren we samen naar het stuwmeer en Matu-island. Hij heeft zijn dochters Lalaina Hayes en Tanya Ferris (
www.answerrealestate.com) meegenomen. Beide zijn fanatieke vissers. Over Tanya is in het blad "ocean explorer"  een heel artikel geschreven als “A TRUE RENAISSANCE FISHERWOMAN”. Doel van de vakantie is oma bezoeken, maar natuurlijk moet er ook gevist worden. De keus valt op 2 dagen Stuwmeer met verblijf op Matu-island (www.matu-island.com

). Op het meer is het water weer aan het stijgen. Na een uur varen komen we aan op eerste locatie. De ervaren dames hebben weinig uitleg nodig.. het begint rustig.. als we na een uur de andere kant van het eiland bevissen meld de eerste Tukunari zich. “what a beautifull fish” en er volgen nog meer. Als we tegen 12.00 koers zetten naar Matu-island staat de teller op 10 tukunari’s aanboord.

 

Verzorging op Matu is perfect. De dames genieten van het ambiance. Het eten is goed. Omdat het doordeweeks is hebben we het hele eiland voor ons zelf. Helaas kan er s’middags niet gevist worden door de regen.Gelukkig is er sateliet tv en bekijken we de halve finale wedstrijd Bra- Germ..
De volgende dag beginnen we met een vervroegd ontbijt, daarna varen we in een uurtje terug naar de visgronden. Bij een andere eilanden groep beginnen we met vissen. Lalaina zegt “that is a good spot” we gaan er naar toe. De poppers vliegen over boord... Pop. Pop. Pop... SPLASH.... FISH-ON!!! Lalaina smiled... de tukunari neemt een RUN... JUMP.. RUN.. JUMP…. En in het netje.. WOW.. lalaina staat te shaken..dit is geweldig.. het is de grootste van de trip.. 50cm... en er volgen nog meer, ieder vangt zijn deel. Papa mag de dag afsluiten met een Tukunari van 47cm.. in 2 ochtenden meer dan 18 vissen aan boord, Al en de meiden zijn dik tevreden. Eerder als normaal vertrek ik naar de helling. Vandaag speelt Ned tegen Arg. We willen op tijd in de stad zijn om de wedstrijd te zien.

Aas van de dag: Rapala Skitterpop

Vangst van de dag: Tukunari (Peacockbass) 50cm

Reactie van de klant:
Amazing! Having fished in many places around the world this was by far my most memorable! The breath taking views of the rainforest, the uninhabited islands, the gorgeous water and fish, our talented and kind guide Raymond, made this trip a trip of a lifetime! Wether you are a man , woman or child I highly recommend taking this trip with “R&S Vissen In Suriname”.
Al, Lalaina & Tanya
Good luck kissing a Peacockbass@Matu-IslandTukunari, Peacockbass. 50cm on Rapala skitterpopTukunari, peacockbass.Tukunari, Peacockbass. 47 cm.

06 juni

Het is André Windt goed bevallen. Daags na de trip op de monding (26 Juni) meldt hij nog een keer te willen vissen. De locatie maakt niet uit, voorkeur gaat uit naar het weekend van 5/6 juli.  Joyce gaat deze keer niet mee, dus als hij bij iemand kan aansluiten is het leuk.
Marc Shepherd woont in Zuid Afrika en is een Engineer op het gebied van Watermanagement. Vanwege zijn specialisatie is hij regelmatig in het buitenland.. en dan moet er natuurlijk gevist worden.. Nu is hij 2 weken in Suriname en Peacockbass staat HOOG op zijn verlanglijstje.. Hij is zelfs bereid om André “omtekopen” zodat we naar het Stuwmeer kunnen.. Gelukkig is het allemaal niet nodig.. André gaat maar al te graag naar het Stuwmeer. De monding had hij al gezien. Een gelukje voor mij.. ze verblijven in het zelfde hotel.
Eenmaal op het Stuwmeer. Gaan de heren aan de slag. De Peacockbass is “los” tenminste voor de Rapala Skitterpop.. Marc weet binnen 10 minuten de grootste vis van de dag te landen 51CM.. André heeft een misser.. een mooie gezicht op oppervlakte kunstaas. Binnen een uur weet Marc een 2de tukunari te landen en bij André volgt een 2de misser.. en dan wordt het stil... we driften naar het volgende eiland. Er volgen weer aanbeten. Op een gegeven monent vissen de heren met het zelfde kunstaas. Andre krijgt weer een misser en gelijk er achteraan vangt Marc zijn 3de. Het lijkt er op dat de Tukunari een voorkeur heeft voor de snel binnen geviste skitterpop. Als Andre zijn techniek aanpast vangt hij ook zijn eerste Tukunari. Yes yes yes.. daar doen we het voor. Uiteindelijk krijgen we 6 Tukunari’s aan boord.. 4 voor Marc en 2 voor André. En zo zie je maar weer een kleine aanpassing in techniek levert direct resultaat. Helaas is “het weer” spelbreker. Achter een eiland zitten we een regenbui uit. Een uur eerder als normaal zijn we bij de dam. Ik besluit nog even gericht op Piranha te vissen.. en ook dat lukt.. :-) 

Aas van de dag: Rapala Skitterpop
Vangst van de dag: Tukunari (Peacockbass) 51cm

Reactie van de klant:
First Peacockbass @ 51cm... AWESOME!!!
M. Shepherd

Het was weer een hele leuke trip met Raymond. De volgende vakantie ga ik zeker weer.
André Windt
Tukunari, Peacockbass.Tukunari, Peacockbass 51cm, Rapala Skitterpop.
Piranha.

30 Juni

Vandaag op stap met Robert Dijkstra en Ralph v/d Pavers. De heren kennen elkaar van werk en zijn 2,5 weken op vakantie. Natuurlijk moet er ook gevist worden.... Op naar de monding. Ralph, een ervaren visser, geeft direct aan dat hij geen zin heeft in roggen. Hij wel gewoon “rustig” vissen. Hij krijgt de “medium” hengel en als aas
garnalen (een goed restaurant zou er jaloers op zijn). Robert heeft na zijn 18de niet meer gevist. Hij wil graag grote, sterke vissen vangen. De “heavy” hengel is voor Robert en als aas vis.. Soms in zijn geheel of flinke filet stukken. Bij Braamspunt moet het gaan gebeuren. Ralph brengt de eerste vis aan boord en hij krijgt zijn zin.. het is een “kleintje”.. Het duurt niet lang of Robert vangt ook zijn eerste vissen. Als de stroming er goed in zit gaat het los. De ene  na de andere meerval wordt gevangen. Robert krijgt tot 2x toe een stevige aanbeet.. en los..
.!@#$%^  .. En dan is het raak.. bij Ralph... Op licht materiaal vangt hij een rog..
Er volgt ook nog een 2de.. niet al te groot maar een leuke strijd. Als de stroming minder wordt besluit ik te verkassen richting Pomona (vissersdorp). We vissen op 5 meter water en stroming staat er nog goed in. De hengels staan uit, ik pak de lunchbox.... en dan... een stevige run op de heavy hengel.. Robert mag aan de bak. En hij krijgt zijn zin..het wordt een pittige strijd tegen ROG en stroming.. na een minuut of 10 mag Ralph het overnemen...Gaan we deze wel binnenkrijgen!?? Na nog 10 minuten besluit ik de boot los te gooien. Robert heeft het weer overgenomen van Ralph en mag proberen de rog  binnen tehalen... en het lukt.. een ROG van formaat. Vanwege het formaat en de stekel op de staart wordt de vis buitenboord onthaakt en (onbedoeld) gereleased....
Jammer geen foto..
J maar we zijn allemaal ongeschonden..

Aas van de dag: garnalen en vis


Reactie van de klant:
Heerlijke dag vissen, in een mooie omgeving, onder begeleiding van sympathieke visgids Raymond
Robert Dijkstra en Ralph v/d Pavers

 Koemakoema, Arius CoumaRog, Dasyatidae spp

26 Juni

Joyce Ruimwijk en Andre Windt zijn op vakantie in Suriname. En op vakantie moet er gevist worden. Joyce is niet zo van het vissen maar ze vergezeld Andre graag. Bestemming is de monding.
Het begint goed... als ik om 06.00 kom voorrijden, blijkt het hotel het bestelde ontbijt niet te hebben geleverd. Gelukkig heb ik genoeg “lunch” bij me. Eenmaal op het water begint het te regenen.. Tja, het is regentijd.
We varen gelijk door naar Braamspunt. Aan de AtlantischeOceaanzijde,bij een fuikvisser, haal ik vers aas. Hier gaan we ook vissen. De ervaren visser Andre hoef ik niets uit te leggen, hij gaat gelijk aan de slag. Terwijl ik Joyce de nodige instructies geef, slaat Andre de eerste vis aan. Een meerval..
Het duurt niet lang of joyce is ook aan het vissen. En ze vangt haar eerste meerval. Na een aantal meervallen slaat Andre iets aan dat duidelijk anders voelt.. Op dat moment wordt ook het aas van Joyce gegrepen. DOUBLE HOOK-UP. De hengel van Joyce buigt tot in het handvat. Ze kan het niet houden en ik neem het over.  Andre gilt “het is een Rog”. “OK, niet binnenhalen. Ze zijn gevaarlijk”.. En ook Joyce blijkt een Rog aangeslagen te hebben. Eerst haal ik de Rog van Joyce binnen. Onthaken en overboord, geen tijd voor foto’s. Ondertussen is Andre nog met zijn rog aan het stoeien. Deze wordt voorzichtig binnengehaald voorzorgsmaatregel worden genomen en dan op de foto.. Het blijkt een Roggen-dag te zijn op verschillende plekken weet Andre diverse roggen te vangen. En gaande weg werd het ook steeds droger..

Aas van de dag: Vis


Reactie van de klant:
Het was een leuke vistrip. Regen was een avontuur, wij hebben er van genoten. Terugweg was het droog. Volgende keer zeker weer van de partij.

Joyce Ruimwijk en Andre Windt.


 

Bij de CommanderHet is regentijd.


Rog, Dasyatidae spp


24 juni

Nog nooit had Wilfred Wienen
(www.wvtadvocaten.nl) gevist. En voor zijn vrouw Benita Miranda was het al heel lang geleden. Ze wilde wel, maar het kwam er gewoon niet van. Op vakantie in Suriname hadden ze al een poging gewaagd in het binnenland. Helaas waren ze niet zo behendig als de lokale bevolking.
Nu maar eens op stap met een proffesional, kijken of het vissen iets is voor Wilfred.
Vanwege de ophaaltijd (06.00) wordt gekozen voor de monding. Iets waarvan ze geen speet kregen. Eenmaal op de monding wordt er vers aas gehaald bij een fuikvisser en kan het vissen beginnen. Wilfred geeft zijn ogen goed de kost, hengelmateriaal, aas aanzetten, inwerpen enz..Het begint rustig.
Ook de dolfijnen zijn aanwezig. Na een uurtje besluit ik te verkassen. Op 2 meter water, vlak voor Pomona, leg ik opnieuw aan. Het duurt niet lang of we krijgen een run.....Wilfred kan aan de bak... de rog geeft zijn beste strijd. Maak gebruik van de stroming.. Wilfred staat te zweten...Maar het lukt, een mooie rog komt aan boord. Intussen beginnen de fuikvissers op te ruimen. Het water wordt telaag. 1 van de fuikvissers komt langszij varen. Ik ruil een koude cola tegen vers aas in de vorm van garnalen en wat bakvisjes. Er wordt gevist met “Heavy” en “Medium” hengels. De Medium hengels krijgen garnalen als aas en de Heavy hengels krijgen vis als aas.
Wilfred krijgt een 2de run op de heavy hengel. Deze rog levert iets minder strijd maar er wordt niet minder van genoten. 
Het water staat laag. We verkassen en doen verschillende locaties aan. De vangsten worden minder, des ondanks komen er nog verschillende meervallen aan boord. En zoals gewoonlijk vangen de “vrouwen”, Benita, de meeste vissen. Volgens mij is Wilfred om.
Eenmaal thuis denk ik dat Benita eindelijk haar hengels gaat krijgen..
J

Aas van de dag: Vis


Domper van de dag:
Met de trailerhelling in zicht, komen we terecht in een tropische regenbui.... Doorweekt.. L

Reactie van de klant:
Super leuke dag gehad, TOP
Super leuk, ik heb veel gevangen

Wilfred & Benitain de regen bij de trailerhellingPani, Arius PassanyRog, Dasyatidae spp


12 Juni

Vandaag moest het gebeuren, er was al vaker over gesproken... Cees van Barneveld woont al 4 jaar in Suriname. Mede door de drukte met Atman Management Group (

www.amgnv.sr)  was het er niet eerder van gekomen. Zijn eerste vistrip in Suriname.
Het is een prachtige dag geworden met een goede vangst van ruim 10 meervallen. Ook waren er een paar ware gevechten om de vis binnen te halen. Dat lukte de meeste keren. Een keer was een rog ons te slim af. Deze maakte handig gebruik van de stevige stroming die er stond.
Het was prima visweer. Happy keerde we huiswaarts.
Dat is waar ik het voor doe!


Aas van de dag:
Vis.

Reactie van de klant:
Ik heb ervan genoten, het was een TOPdag.

Cees van BarneveldKodokoe, Arius QuadriscutisPani, Arius Passani 85 CM31 mei

Jeff Jorzig woont in Texas (USA). Voor een project bij Telesur is hij een aantal maanden in Suriname. Hij wilt graag vissen. Vrienden/ collega’s Michael Cross en Raoel gaan mee. Bestemming, het Stuwmeer. Als ik, om 05.00, aankom bij het Krasnapolsky hotel, staat Jeff al buiten. Hij is duidelijk onder de indruk van de boot. Als Raoel en Michael er ook zijn, kunnen we gaan, O.. vergeet de 2de koelbox niet.. de heren hebben voor hun eigen biertjes gezorgd...
Jeff, Michael en Raoel zijn goed gehumeurd en hebben er zin in. Het wordt een gezellige 1.5 uur durende rit naar het Stuwmeer. Vanwege de lage waterstand kies ik na het traileren voor de westkant van het meer. Met een kwartier varen zijn we op de eerste vislocatie. 90PK BB gaat uit en de elektrische boegmotor gaat aan. Driftend en vissend gaan we verder. Bij het eerste eiland volgen er aanbeten... tot 2x toe.. helaas.  Als we van het 2
de eiland naar het 3de eiland driften volgt een flinke splash op de popper van Jeff... Dat was duidelijk Tukunari... en hij volgt het aas nog even, dat is goed te zien in het heldere water.
Raoel vist voor het eerst met kunstaas. Hij heeft meer vertrouwen in aas. We maken een stop op het 3de eiland om aasvisjes te vangen. Terwijl Raoel en ik het eiland rond gaan, vangt Jeff een Piranha.. “ze zijn aan het jagen”.. en inderdaat. Het lijkt wel een piranha feest.. ze springen zelfs boven water.. overal waar we kijken.. en natuurlijk gaan we erop af.. vervolgens komt de ene na de andere Black Piranha (Serrasalmus spp) binnenboord.. Double hook-up.. Triple Hook-up... Ik kom handen, lipgrippers en tangen tekort.. “Worden er nog foto’s gemaakt??!!
Er volgen afgebeten onderlijnen, afgebeten haken en zelfs doormidden gebeten kunstaas...
Na een uurtje vraag ik of we doorgaan met Piranha’s vangen of gericht op Peacockbass gaan vissen. “As long as something is bending the rod" roepen ze in koor.. En het Piranha feest gaat nog 1 uurtje door en dan is het over....dit heb ik nog nooit eerder meegemaakt... het is 11.00..
We doen nog een paar eilanden aan en er wordt een Tukunari (Peacockbass, Cichla ocellaris) gevangen. Als het begint te regenen, wordt unaniem besloten dat het mooi is geweest en dat we teruggaan naar de helling. Bijna 2 uur eerder als normaal zijn we terug in de stad.


Aas van de Dag: Rapala Skitterpop


Reactie van de Klant:
We were out fish all day. Good time!!

Jeff jorzig, Michael Cross en Raoel

Black piranha.Black piranha
Tukunari, Peacockbass
 

 

27 mei

Sheik Bandhoe is op vakantie in Suriname. Hij wil graag vissen, maar niet in kleine slootjes..
Via Facebook weet hij R&S Vissen In Suriname te vinden. Een compleet verzorgde trip naar het stuwmeer is snel geboekt.
Vader Bandhoe, zus Fariena en neef Zaid gaan mee. En ja 04.00 is toch wel vroeg... als we tegen 06.00 bij het meer aankomen, begint het al licht te worden. De boot ligt snel in het water en het vangen van aasvisje gaat ook voortvarend. Alleen de vaartocht... met de huidige waterstand heb je veel last van de boomstronken. Sommige kan je gewoon niet ontwijken. Met een uurtje zijn we bij de eerste eilanden vanaf hier gaan we vissen.
OK.. Sheik blijkt de enige te zijn met werphengel ervaring... na de nodige instructies is iedereen aan het vissen. Al driftend vissen we het eilandje af. Er volgen aanbeten.. de waraku’s  peuzelen de aasvissen van de haken.. En dan een grote splash.. de popper van Sheik is gepakt. Tijdens de drill springt de tukunari nog een aantal keer... een run... en in het netje.. Yes Yes Yes.. 45CM dat is niet mis.
Ik drift naar het volgende eiland. Verontrust kijk ik naar de bewolking.. wind steekt op.. het gaat regen. “achter” een eiland, in de luwte, zitten we 2 regenbuien uit. Tussendoor wordt er geluncht.
Een piranha meldt zich. Hij heeft zich verkeken op een Rapala x-rap Subwalk. Als de buien over zijn gewaaid is het tijd om richting helling te gaan. Onderweg pakken we nog een eiland. Er ligt een zandbank onderwater. Er loopt een mooie stroomnaad, 2 kleuren water. “Hier moet Tukunari zitten”. Live-bait gaat overboord en de poppers & subwalks volgen. De boot wordt rondom uitgevist. GIL.. ik zit vast!!.... we gaan je los maken..
HO WACHT STOP BEET!!!!  En daar is de Tukunari.. hij geeft zich niet snel gewonnen en sputterd flink tegen.. en... helaas los..... vlak voor de boot. Ook van de missers wordt genoten, maar deze had ik toch erg graag in de boot gehad..
 

Aas van de dag: Sible popper Redhead


Bij de Commander. 

Tukunari/ Peacock bass, Cichla Ocellaris, 45CM
25 mei
Trip nr 2 met onze Russische gasten hr en mevr Blonskiy. Vandaag gaan we naar de monding.
Gelukkig lukt het communiceren vandaag al een stuk beter.. Vooral bij het traileren blijkt het goed te gaan met de gebaren die ik gebruikt.
We vertrekken met afgaande tij. Bij een lokale visser halen we vers aas. Er zijn geen garnalen, alleen maar vis. Achter de vissers gooien we de hengels uit. Het stroomt verschrikkelijk hard. Na een uurtje besluit ik te verkassen. We gaan liggen op 2 meter water vlak bij Pomona.
Dit is een “roggen” plek. Het duurt erg lang. Als Ik besluit om nog 5 minuten te blijven liggen gebeurd het. Vanuit het niets krijgen we een run op de Medium heavy hengel. Ik verwacht een rog maar de dril is duidelijk anders. Als de vis eerste keer boven komt slaken meneer en mevrouw een kreet. Inderdaat deze mag er wezen, een koemakoema (Arius Couma) van 95 CM. Het schepnet is “bijna” te klein.
Na deze vangst verkassen we weer, we hebben nog slechts 1,5 meter water onder de boot. 
Op de volgende locatie vissen we op 5 meter diepte. Er staan 4 hengels uit. Hr Blonskiy houd de achterste 2 in de gaten en ik de 2 op het voordek. Nadat ik heb aangeslagen haalt mevr blonskiy de vis naar binnen. En zo lukt het om het trio van meervallen kompleet te maken. Kodokoe, Barbamang en Kati zien voor even de binnenkant van de Commander.
De laatste 2 uren gaan we vissen voor Margretha. We liggen bij de palen van de garnalen vissers. De “heavy” hengles zijn voorzien van grote aasvissen en ditto haken. Er volgt een run, ik zet de haak en geef de hengel aan mevrouw... ze is verrast door de kracht van de vis.. maar het lukt om de 2de Koemakoema van formaat binnen te halen geschatte lengte 70+CM. Ook Hr Blonsky krijgt een run, een leuke dril volgt met als resultaat een Rog (Dasyatidae spp).
Hr staat er bij met een grijns van oor tot oor.

Even later volgt weer een aanbeet. Ik sla aan.. de ugly-stick buigt tot in het handvat. De Daiwa BG90 giert.. ik draai de slip nog 3 slagen dicht...Helaas... Ondanks het vissen met 100lbs hoofdlijn & 100KG onderlijn en een slip die bijna dicht staat weet de vis in 3 runs de palen te bereiken..... resultaat:  lijn breuk... 

Aas van de dag: Vis


Reactie van de klant:
Ceroguil povenka rjecto Super!! U c morgein noleguo reijmohd cgenan bce u totn portanka cecteuacl. Kyra cat-opumdopop ckrat u t.g. cpacunto ryagy u grupme

Blonskiy, Mikhail & Oxana
(red. Weet nog niet wat het betekend, maar de klant is te vreden en bevestigd dat opnieuw met een gulle fooi) 

 Koemakoema, Arius Couma
Barbamang, Bagre Bagre

21 mei
Vandaag op Stap met hr en mevr Blonskiy. Ze wonen in Rusland en maken een rondreis door de Guyana’s. De reis duurt 2 weken waarvan 5 dagen in Suriname worden doorgebracht. Op 2 van deze dagen wordt er gevist. Vandaag hun eerste trip... naar het Stuwmeer.
Als ik ze om 5 uur ophaal bij hotel Krasnapolsky begroet ik ze met een hartelijk “Good Morning”. Kijken ze elkaar lachend aan, vriendelijk lachend knikken ze naar mij. Na het ingestappen vraag ik heel voorzichtig “ do you speak englisch??”  weer kijken ze elkaar aan, overleggen iets in (vermoedelijk) Russisch waarna de heer mij vriendelijk aankijkt en iets van “noo” moppelt.
“OK, This is going to be a fun trip” en allebei lachen ze...
Aha.. ze verstaan in ieder geval iets..
De 1,5 uur durende auto rit wordt een rustige/ stille trip. Tot.... Bij het dorp Brokopondo staat een vrachtwagen stil op de weg. Ik stop ruim achter de vrachtwagen, van verre zie ik mensen staan met borden... een roadblock... De klanten bied ik een kop koffie aan en ga kijken bij de roadblock. Ze demonstreren voor betere voorziening in het gebied. De leider is niet vatbaar voor het verhaal over mijn buitenlandse klanten en slechte promotie van Suriname. We mogen er NIET door!! Hij zegt: “We blijven staan tot “de mensen” uit de stad komen”. OVERMACHT.. wat te doen??.. Het stuwmeer is onbereikbaar.
Hr Blonskiy roept mij en wijst op zijn I-phone. Hij heeft google-maps openstaan en wijst naar een b-weg die op de kaart staat. No No.. het is een bauxietweg die niet onderhouden word daar gaan we niet overheen met de trailer. Als alternatief besluit ik naar Stone-eiland te rijden. Dit resort ligt op een scheireiland aan het stuwmeer. Misschien kan ik daar traileren. Het valt niet mee om de 12 meter lange combinatie te keren, op de 2 rijbanen tellende Afobakaweg.
Als ik de afslag van het resort neem, wijst hr Blonskiy weer naar zijn I-phone.. jaja we zitten op de bauxietweg... nog geen 10 minuten later wijst hij weer naar zijn i-Phone.. Oh, volgens Google-maps rijden we nu in “the middel of nowhere”.. en toch is dit de weg naar het resort.
Na het nemen van een aantal heuvels, door het bos en een aantal diepe gaten zijn we bij het resort... Het water staat verschikkelijk laag. Ik klaag al 3 maanden over de lage waterstand maar het is nog verder gezakt... 
Het is al snel duidelijk, hier kan er niet getrailerd worden. Ook voor de klant is het duidelijk, we kunnen niet over dit soort wegen rijden. OK.. terug naar de hoofdweg.. einde visdag???
Eenmaal terug op de Afobakaweg stop ik bij Berg & Dal Adventure Center. Ik zie een aantal auto’s terugkeren van de roadblock. Ze geven aan dat het grimmig is bij de roadblock en dat ik daar niet naar toe moet.
Het is 08.00 en ik bel de marketing manager van Krasnapolsky/ B&D. Na uitleg over de situatie mag ik proberen om te traileren op het Adventure center. Het probleem is alleen dat ze geen trailerhelling hebben, het moet dus gewoon vanaf “het strand”. Al met al is het gelukt om deze visdag te redden. We hebben gevist op de Surinamerivier. Hr Blonsky heeft een aantal flinke piranha’s gevangen, helaas werden 2 aanbeten van Tukunari gemist. Eenmaal terug in de stad begreep ik dat de Roadblock om 17.00 is opgeheven. 
http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/23261

 
Aas van de dag: Rapala X-Rap Subwalk.

Reactie van de KLant:
Yto *garu – moayruau mhoro mokaebot u koponeba nupanes. Oyevi gobemhbl. Ham noupabunoch

Blonskiy, Mikhail & Oxa
na
(red. Weet nog niet wat het betekend, maar de klant lijkt tevreden en bevestigd dat met een gulle fooi)

Bij de Commander
Piranha, Serrasalmus rhombeus"we betogen voor betere voorzieningen" 


 18 mei
Gilles Marit woont in Costa Rica. Voor werk is hij 2 weken in Suriname. Graag gaat hij een dagje vissen en hij wilt vis vangen. De monding is de bestemming.
Goede vriendin Anne Mathieux gaat mee. Het is zondag en Anne kan niet eerder als 08.00 afspreken. Zodra ze in de auto zitten vragen ze hoelaat we terug zijn. Gezien het getij is het voor 13.00 of na 15.00. In koor kiezen ze voor 13.00. Het wordt dus een korte trip.
Bij een lokale garnaal visser halen we vers aas en terplekke kunnen de hengels uit. En het duurt niet lang of de eerste meervallen melden zich. Ook Anne, die nog nooit eerder heeft gevist, weet ze te haken. En zo vliegen de uren voorbij en voordat we het weten is het tijd om terug te varen. Gelukkig hebben de vangsten er niet onder geleden. Gilles en Anne hebben verschillende meervallen, een zeeduivel en een rog geland. Een leuke dag met veel vis, zonder echte uitschieters.


Aas van de dag: vis & garnalenBij de Commander.Lompoe, Batrachoides surinamensis


 

24 april

Op stap met de familie. Zwager Guus wilt graag grote vissen vangen. 2/3 dagen Coppename/ Wayambo vindt hij te lang. De monding Commewijne/ Suriname rivier heeft hij al een aantal keren gedaan. Nee, nu wilt hij op de Surinamerivier vissen. Hoogste vangst garantie hebben we op de Monding.. maar Guus hoeft geen vangstgarantie. Nicht Sita, neefje Shiva en Zwager Lané gaan mee. Het wordt een gezellige dag op de boot. De zwagers zijn duidelijk onder de indruk van de boot. En we zetten koers richting Domburg. Over de vangsten kunnen we kort zijn.. Ondanks het aandoen van verschillende locaties. Het inzetten van verschillende aassoorten waaronder de, bij lokalen geliefde aassoort, "vogelingewanden", lukt het niet om de vis te verleiden. Voor de Kubi werden levende garnalen ingezet,
helaas gaven de Kubi niet thuis.Bij de Commander.

 


 

21 april 

Chef, Dev en Avi hebben paasvakantie. Mama Maikoe heeft vrijgenomen om de jongens bezig te houden. En vissen is een activiteit dat de jongens graag doen. Niet eerder hadden ze vanaf een boot gevist. Vandaag moet het gebeuren... Op naar de Monding....
Eenmaal op de monding blijkt er een vervelende golfslag testaan. De wind en stoming zijn tegen gesteld aan elkaar. Als ik vraag of het tedoen is knikt iedereen ja.. alleen dat gezicht van mama??!!!. OK.. bij een lokale garnaal visser haal ik vers aas en vaar naar binnen. Ook hier staat een vervelende deining en we gaan zodicht mogelijk aan de kant liggen. Mama gaat even liggen met de ogendicht en de jongens gaan vissen. Het duurd niet lang en de eerste meervallen komen boven water.  Chef en Avi hebben de smaak te pakken. Tegen de tijd dat zij een stuk of 3 boven hebben staat bij Dev de teller nog op 0. En Chef en Avi laten hem dat graag weten...
Als Dev zijn 1-ste vis vangt is het verhaal compleet... of kan het beter?
Eerst slaat Chef aan.. hij vist met zijn eigen materiaal.. zijn hengel staat krom.. en lijnbreuk...
Wow wat was dat? We checken zijn lijn, knippen een geraffelde stuk er af. Nieuw (dikkere) onderlijn erop en hij kan weer vissen. Het is Chef die eerst aanslaat en aan de dril begint. Bijna tegelijk slaat Dev ook aan, Double hookup. Die van Dev levert duidelijk een zwaardere strijd. Chef haalt een Rog binnen, na de foto wordt deze gereleased. Dev is nog aan het stoeien met zijn vis. Hij pakt een meter lijn en verliest er 2. Het duurt telang en helaas krijgt hij lijnbreuk..
Inmiddels is het minder gaan waaien. En mama is ook weer wakker geworden. Ik besluit op dieper water te gaan vissen en leg aan achter een fuik visser. Dev heeft de smaak te pakken, en zo gebeurt het dat hij uitloopt op zijn broers. Op een gegeven moment zijn we de tel kwijt. En dan volgt weer een aanbeet, gelukkig op het zware materiaal. En Dev staat weer te stoeien met een rog.. en dit keer in de volle stroming. De Rog maakt handig gebruik van deze stroming. Na een minuut of 10 geeft hij de hengel over aan zijn broer. Avi gaat de strijd aan met de rog. Na een minuut of 20 is het gewoon buigen of barsten...en de rog geeft zich BIJNA gewonnen. Tot 2x toe komt deze bovenwater.. het is schrikken, de rog is ECHT groot.. een nieuw record?? (groter dan 110CM schildoorsnede) ook de jongens schrikken, is het wel veilig om deze aan boord te brengen?? Met 5 man aan boord???... de lijn wordt afgebroken...

Aas van de dag: vis

 
Bij de Commander
Rog, Dasyatidae spp

 

18 april 

Charles van Doorn wilt graag Tarpoon vangen en dan het liefst in een dagtrip....hhhmmm... Ok... Tarpoon wordt het best gevangen aan het eind van de regentijd. En Charles is hier aan het begin van de regentijd. Qua afstand is de coesewijne (bekende tarpoon rivier) net te doen, maar er zijn geen possitieve vangstberichten. Van locale (net)vissers hoor ik positieve geluiden over de Cottica rivier. Dat is voor Charles genoeg... in expeditievorm naar de Cottica.. Vriend Fernando gaat mee.
Charles is goed voorbereid. Heeft zijn (tarpoon)materiaal bij zich. Reeds op verschillende locaties heeft hij tarpoon gevangen. Zoals Nickerie (sur), Curacao, Bonaire enz. Ik zorg voor vers aas in de vorm van levende garnalen en sriba’s (visjes). Na 1.5 uur varen zijn we op locatie, een mooie 3-sprong op de cottica. .. het is een indrukwekkende natuur.. Hier moet het gaan gebeuren. Met kunstaas beginnen we al driftend de kreek af te vissen. Duikers, popers en live bait gaan te water. De mondingen van kleine stroompje worden uitgevist. Fernando heeft een aanbeet.. MIS.. verder is er geen activiteit op de kreek. We besluiten terug te gaan naar de 3-sprong. De fishfinder slaat uit.. er is voldoende vis aanwezig. Na de lunch vissen we de 3-sprong af. Er wordt gevist, passief op de bodem en met een ballon, driftend op de wind & stroming.... Charles heeft een Visual van een Tarpoon. En het lukt om de ballon in zijn omgeving te krijgen. We zitten in spanning te wachten wat komen gaat......
Een aanbeet op de bodem montage... een kleine meerval heeft zich laten verleiden. Ara’s vliegen over en verder niets dan stilte en natuur geluiden.
We besluiten in etappe’s terug te varen. Nog 2 locaties worden aan gedaan. Er wordt een 2-de meerval gevangen..
Helaas geen Tarpoon vandaag..Bij de Commander


 


Mini Lalau, Brachyplatystoma vaillanti12,13 & 14 April

Het is VADER & ZOON tijd. 2weken op vakantie en de “meisjes” gaan NIET mee.... Papa Henk is 64 en Zoon Rik is 34. Hun keus valt op Suriname. Hoewel ze beide geen fanatieke vissers zijn moet er tijdens een vakantie wel een hengeltje uitgegooid worden. En het liefst midden in de natuur... Op naar het Stuwmeer.
Henk en Rik vertrekken liever iets later zodat ze rustig kunnen ontbijten in het hotel. Om 10.00 zijn we bij de Stuwdam. Ik had al vernomen dat het water laag stond en het bleek nog verder gezakt te zijn..... het is wachten op de regentijd... Na het traileren zetten we koers richting het Resort “Libidawai”. Er is gekozen voor een “traditioneel” accomodatie, kamp met Pinabladerendak en basic sanitaire voorzieningen. Er is een badhok maar 90% van de gasten baad in het meer...In de middag beginnen we aan de eerste serieuze vissessie. Helaas zit het weer niet mee. Vissen doen we vanaf de kant. Voordat het donker wordt vangt Rik een grote piranha. En na een aantal missers weet ik een tukunari te haken.
De volgende dag zijn we voor dag & dauw op. De kok heeft voor het ontbijt gezorgd en zodra het licht wordt gaan we het water op. Na anderhalfuur varen zijn we halverwege het meer. Hier moet het gaan gebeuren. Er wordt gevist met poppers, Subwalks en duikers. Er volgen aanbeten. Er wordt vis gehaakt.. een Piranha... en een bijzondere vangst, een Datrafisie (Crenicichla Saxatillis)... een aantal Tukunari’s worden gehaakt maar ook weer gelost.. het zit niet mee. Bij 1 losser kan je nog genieten van de aanbeet en de dril. Maar na 3 lossers wil je Tukunari in de boot. Rik geeft het niet op, terwijl ik terugvaar naar de “vaarroute” vist hij fanatiek door.  HOOO... WACHT.. STOP.. BEET....Mag ik deze nog binnenhalen?? gilt hij. Een vis heeft de dieplopende Arukushad van Spro gepakt. Ik pak het schepnet en twijfel...een piranha ga ik niet scheppen want die bijt het net kapot.... Yes een dikke Tukunari komt naar boven, doet nog een poging de haak te lossen door een aantal salto’s door de lucht te maken.... en...in het netje.. YES YES YES.. het is een mooie, 42CM op de meetlat. Voldaan varen we terug naar het resort.
De kok heeft zijn best gedaan en de lunch staat op ons te wachten.
Na een heerlijk middagdutje willen we weer op pad.. helaas, het weer is omgeslagen. We gaan wederom vanaf de kant vissen. Dit keer gaan Rik en Ik de andere kant van het eiland bevissen. Binnen een uur zijn we terug. Doorweekt en slechts 1 Tukunari weten te haken. Met een goed boek in de hand en een grote grijns op het gezicht worden we door Papa ontvangen.
De laatste dag besluiten we in de omgeving van het resort te vissen, vanuit de boot. Lunchen doen we op het eiland en daarna richting de stad. Ook vandaag blijkt het
een taaie visserij. Ten eerste worden we getrakteerd op een tropisch regenbui. Ten 2
de volgen weer een aantal lossers. Aahhhh.. 
En dan gebeurt het. Het zonnetje breekt door en nog belangrijker.. de Tukunari begint te jagen. Na gespotte “actie” drift ik er naar toe en vissen we de omgeving uit. De Tukunari kan het aas niet weerstaan. Binnen een minuut of 10 vangen we nog een paar tukunaries. Een leuke afsluiter van de trip.

Aas van de dag: Spro Arukushad

Reactie van de klant:
Visseninsuriname.nl was een ervaring om nooit te vergeten. Op een actieve manier in contact gekomen met de natuur van Suriname. Zeer proffesionele instructeur.

            Rik & Henk de Wit

 Bij de "Commander"Datrafisi, Crenicichla Saxatillis (Pike fish)Tukunari, Cichla Ocellaris, Peacock BassLibidawaiDinnerTropisch regenbuiTukunari, 42 CM


18 maart 2014

Ger Suijkens is 2 weken met vakantie in Suriname. Uit zijn groep van 10 personen is hij de enige visser. De vakantie zit er bijna op en hij wilt een dag gaan Vissen. Zijn voorkeur gaat uit naar grote Vissen….. met z’n 2-en gaan we naar de monding. Omdat de helling bij “DOC 204” in onderhoud is, vertrekken we vanaf Durga Marina. Dit betekend extra reistijd maar we passeren eyecatchers als Bosche brug, de Goslar, Waterkant, Fort Zeelandia, Torarica enz. We varen direct door naar de atlantischeoceaanzijde. Vers aas wordt gehaald bij een lokale fuik visser. Er staat een vervelende golfslag maar we wagen het er op. En het duurt niet lang of Ger vangt een Kodokoe (Arius Quidriscutis). Niet lang daarna volgt een grijze Katvis (Arius SP). De deining wordt niet beter. En ik besluit naar binnen te gaan. Voor het vissersdorpje Pomona leggen we aan bij een fuik visser. Hier vangt Ger zijn 1ste rog (Dasyatidae spp.). Met een gewicht van 7KG is het een mooie. Op een gegeven moment hebben we een aanbeet op de 1ste hengel. Terwijl Ger die oppakt volgt een run op de ander. Nu staan we beide met een gebogen hengel in onze hand. Er is geen houden aan. We winnen 2 en verliezen 10 meter lijn. Als we de vissen eindelijk dicht bij de boot hebben gebeurt waarvoor ik vreesde de vissen kruisen de lijnen en Ger krijgt lijnbreuk… zonde.... ik dril rustig verder maar het duurt te lang en ook bij mij volgt lijnbreuk.. Nadat we nog een aanbeet verspelen door lijnbreuk schakelen we over op heavy materiaal en stalen onderlijnen. Ger doet een grote aasvis aan de haak en gooit uit. Binnen notime wordt het aas gegrepen. Het heavy materiaal en stalen onderlijn doen hun werk. Na een dril van ruim 40minuten, landt Ger een mega ROG… 110CM schild doorsnede.. een nieuw record aan boord….

Aas van de dag: (aas)VIS.

 
Reactie van de klant:

Goede en prettige ervaring, beslist aantebevelen bij meerdere mensen, ik heb een topdag gehad.

Groetjes Ger

 

 Bij de CommanderGrijze Katvis


ROG 110CM (schild doorsnede.)
(Dasyatidae spp.)


5 februari

Dinsdag belt Dig, of we morgen kunnen gaan vissen. Dan is het woensdag, vanwege organisatorische redenen vaar ik niet op woensdag. Kan je op donderdag? Dan zit Dig in het vliegtuig....OK.. getij checken.. agenda Checken.. Ok, wordt dan laat vertrekken en daardoor ook laat terug. Maar dat is geen probleem voor Dig.

Als ik om 11.00 kom voorrijden staan Dig en Maikel al te wachten in de Loby van “hotel Palacio” (www.hotelpalacio.net). Dig woont op curacao en is een week op vakantie. Maikel woont sinds enkele jaren in Suriname mede door het succes met Compusur (www.compusur.sr). Dig is de ervaren visser. Maikel heeft nog nooit iets gevangen. Laatste poging om iets te vangen is nog geen week geleden. Toen heeft hij het 3 uren volgehouden in een poging om piranha te vangen. Vandaag moet het dan gebeuren.. Op naar de monding.... Dig laat zien dat hij de ervaren man is en begint gelijk met vis vangen. Een Kodokoe (Arius Quadriscutis). Het is een hele school, zelfde maat, zelfde soort.  Ook maikel vangt er een paar. We besluiten te verkassen. En dan begint het bij Maikel..  Hij neemt het stokje over van Dig en vangt eerst een Koema Koema (Arius Couma) van 73 cm.  En niet lang daarna een Lompoe (Batrachoides Surinamensis) van 3 kilo. (lengte niet gemeten). Als afsluiter vangt Dig nog een Bosrokomang (Blowfish). Al met al een leuke dag, ook de dolfijnen waren aanwezig, helaas geen roggen gezien. Ondanks de bewolking en regenbuien is het aardig gelukt om hier tussendoor te varen.

 

Aas van de dag: Garnalen

 

Reactie van de klant:

Nou Raymond, je hebt waar gemaakt wat je op je site hebt staan.

Dig v/d Slikke

 

Hele leuke trip, goede boot, leuke gids, erg veel vis.

Maikel (Compusur)Bij de Commander,


Koema Koema, Arius Couma 
 

 

1 februari

Baukje heeft 6 maanden stage gelopen in Suriname. Ze sluit dat af met 2 weken vakantie in Su. Vriend Tjalling is speciaal overgekomen. Hij is een fervent snoek visser en doet dat het liefst met kunstaas. Na het lezen van een vangstbericht in de TotalFishing, weet hij dat hij ook in Su wil vissen. Baukje houdt niet van vissen maar boekt voor Tjalling een ééndaagse vistrip naar het Stuwmeer en gaat natuurlijk gezellig mee.

Als ik om 04.00 kom voorrijden staan Baukje en Tjalling al gereed. Een kleine 2 uur later zijn we bij de helling. Het weer zit niet mee en het water staat erg laag. Na het traileren en een uurtje varen zijn we op de eerste vislocatie. Ondanks de bewolking hebben we een leuke start. Tjalling gaat direct aan de slag. Na instructies begint ook Baukje te vissen. Driftend gaan we opzoek naar de Tukunari (Cichla Ocellaris). Binnen 10 minuten heeft Tjalling de eerste aanbeet.. Hij is onder de indruk van de aanbeet & de dril en smiled.. Vlak voor de boot sputterd de Tukunari nogmaals tegen en lost het aas... Jammer.. maar ook van de missers wordt genoten. Dat is het mooie van vissen met oppervlakte kunstaas.  Gelukkig duurd het niet lang of de eerste vis wordt geland. Een Piranha (Serrasalmus rhombeus).. en ook Tukunari laat zich zien.. Inmiddels begint baukje het werpen steeds beter onder de knie te krijgen. Maar de bewolking begint ons parten te spelen. De Tukunari, een echte zicht rover, houd van mooie helder weer. Na het lunchen, verkassen we naar de andere kant van het meer. En hier gaat het los.. helaas is het Piranha dat de klok slaat. En Baukje weet ze te vinden....

 

Aas van de dag: Rapala x-rap perch

 

Reactie van de klant:

Ondanks het bewolkte weer een mooie visdag gehad, ook een leuke trip voor niet-vissers.

 Baukje & TjallingBlack Piranha, Serrasalmus Rhombeus


 Tukunari, Cichla Ocellaris (peacock bass)

 


 

20 Januari 2014

Parlez vous francais?.. Non je ne parlez pas francais.... Parlez vous Anglais??.. YES. I do speak English..
Quentin de Froment maakt een documentaire over Suriname en vissen is daar een onderdeel van. En zo kwam het dat ik maandag 20 januari op stap ging met een cameraman uit Frankrijk. Samen met gasten Jessie Scheeve en Mike Brouwn gaan we naar het Stuwmeer. Jessie is fervent snoekvisser en doet dat vooral met kunstaas. Mike woont in Su en is verslaafd aan de Tukunari. Het liefst doet hij dat met Livebait. Gelukkig verblijven ze op de route en kan ik ze allemaal ophalen.
Eenmaal bij het meer is het even slikken. Het water is nog verder gezakt. Dat wordt een zware (vaar) tocht. Maar wat erger is, de tukuanri aast bijna niet. De hele dag wordt er geen actie gespot. De Tukunari laat zich niet verraden.. en dan opeens een aanbeet..... los!!!.... #$@#$$%%#..... Direct daarna een volger.... Mike schakelt over op Livebait en bijna direct wordt deze gepakt... Yes...
Waren we tot dan toe vooral met topwater lures aan het vissen, nu werd er overgeschakeld op duikers en kleine visimmitatie’s. En het werkte. Jessie ving eerst een Piranha, kreeg nog een aanbeet van Tukunari (mooie gezicht in het helderewater).. maar toen werd het stil.... we driften verder en doen nog een aantal eilanden aan. Vanuit het niets heeft Jessie een aanbeet.. Los.. gooit direct weer in.. en hangen.. Het is een school.. Mike gooit in.. BEET.... los.... en helaas, de school is alweer weg
Tijdens de Lunch, die aan land wordt genuttigd, vangt Jessie nog een (baby) Tukunari en haak ik nog een mooie Tukunari op een poper..
En dan zit de dag er op. Het bleek een taaie dag te zijn. Helaas (te)veel lossers.. vandaag geen “grote” tukunari’s gezien. 

Aas van de dag: Yo-zuri Crystal Minow 

 

Reactie van de klant:
De Gids was op tijd en professioneel naar de klanten. Zeer aangenaam.

Mike Brouwn

 

Fantastic day at the lake! Raymond learned us a lot of things about Tukunari and this lake is amazing.
A trip to do absolutely!

Quentin de Froment
Bij de "Commander"Tukunari, Chicla ocellarisTukunari, Chicla ocellaris (peacock bass)12 januari 2014

Er is er één jarig en.... hij viert dat in SURINAME. Jerro is 10 geworden. Hij is helemaal gek van vissen. In Nederland heeft hij al snoeken van een meter gevangen. En nu hij wil graag een anjumara  (wolfsvis, Hoplias Aimara) vangen. Helaas het is regentijd. OK, dan gaan we voor de roggen en meervallen op de monding. Papa Jeroen Goinga doet liever bruidjes fotograferen maar vergezeld graag zijn zoon tijdens de vistrip. Het is perslot van rekening hun verjaarsdag kado aan Jerro.

Als ik om 05.30 voor de poort sta komt Jerro de trap af. Hij is duidelijk onder de indruk van de boot... :”een echte sportvisboot”.
Niet lang daarna staan we aan de trailerhelling en zodra het licht wordt zetten we koers richting de monding. Onderweg worden er dolfijnen gespot. De ervaren visser Jerro heeft weinig uitleg nodig, tegen de tijd dat pa de 1
ste zelfstandig worp doet, heeft Jerro al 2 meervallen geland. En dan.... een voorzichtige aanbeet... Jerro slaat aan.. de vis gierd door de slip.. en vervolgens gaat ie plakken aan de de bodem... een duidelijk rog (Dasyatidae spp.) aanbeet.. de vis komt niet van de bodem. De slip wordt bijgesteld. Als de rog los komt van de bodem, gaat die weer door de slip en maakt gebruik van de stroming. Tot 2x toe neemt de rog alle lijn, dat Jerro binnen heeft gedraaid, weer terug. Het aanbod van Jeroen om het over te (laten) nemen wordt door Jerro resoluut afgewezen.. Het duurd ruim een kwartier voordat de rog zich gewonnen geeft. Moe maar voldaan zegt Jerro:” ik hoef echt geen rog meer te vangen”...

Gaande weg worden de vangsten minder. Als we verkassen naar een groep fuikvissers, zien we de dolfijnen weer. Het is een hele school en we drijfen er midden in.. Achter de fuikvissers gooien we de lijnen weer uit. Er volgen weer aanbeten. Als Jerro weer een rog aanslaat geeft hij de hengel over aan Pa... Dit keer is er geen houden aan. Er staat een flinke stroming en de rog maakt daar handig gebruik van... na een minuut of 10 is lijnbreuk het resultaat. Gelukkig worden er nog een paar meervallen gevangen. Als het tij keert vallen de aanbeten helemaal weg. We besluiten nog 10 minuten door te vissen. Als afsluiter vangt Jeroen een meerval.

 

Bij de Trailer helling worden we lelijk verrast. De helling is opgeheven, er is puin gestort en de dijk wordt verbreed... dat werd dus naar “de waterkant” (platte brug) varen, taxi nemen, met auto & trailer terug en dan eindeliijk traileren.
Gelukkig bleven Jeroen en Jerro er COOL onder..

Aas van de dag: Vis

 

Reactie van de klant:
Uitstekende kwaliteit. Perfect geregeld, alles volgens afspraak. Fantastische verjaardagskado voor ons zoon! Echt waar voor je geld, zeer proffessioneel.

Jerro en Jeroen Goinga."een echte sportvisboot", (Marcraft Commander)Rog, 
 (Dasyatidae spp.)Kodokoe, (Arius Quidriscutis)

 
HomeVistoursECO ToursZakelijkNieuwsVangstberichtenInformatieLinksContact